single

13 powodów, dla których warto dodać liście curry do swojej diety

Sambar. Upma. Dal. Poha. Co one wszystkie mają wspólnego? Przyprawa bogata w liście curry. Ale liście curry - lub kadi patta, jak powszechnie znane są w Indiach - przynoszą więcej korzyści niż tylko doprawianie potraw.

W książce "Ajurwedyjska książka kucharska" Gita Ramesh pisze, że wśród wielu zalet liści curry można wymienić utratę wagi i obniżenie poziomu cholesterolu.

Ale kadi patta może zdziałać o wiele więcej. Przedstawiamy 13 powodów, dla których warto żuć liście curry, które pojawiają się na talerzu.

    Aby utrzymać anemię z dalaSkromne kadi patta jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Anemia pojawia się, gdy twoje ciało nie jest w stanie wchłonąć żelaza i wykorzystać go. "Kwas foliowy jest odpowiedzialny za wchłanianie żelaza, a ponieważ kadi patta jest bogatym źródłem obu związków, jest to idealny wybór, jeśli szukasz wzmocnienia poziomu żelaza" - mówi Alpa Momaya, konsultant Diet & Wellness z HealthifyMe.Aby chronić wątrobęJeśli jesteś ciężkim pijącym, jedzenie liści curry może pomóc w stłumieniu uszkodzenia wątroby. Badanie opublikowane w Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research wykazało, że liście curry zawierają kaempferol, silny przeciwutleniacz, i mogą chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym i szkodliwymi toksynami.Aby utrzymać poziom cukru we krwiBadanie opublikowane w Journal of Plant Food for Nutrition wykazało, że liście curry mogą obniżyć poziom cukru we krwi poprzez wpływ na aktywność insuliny.Aby utrzymać zdrowe serceBadanie opublikowane w Journal of Chinese Medicine wykazało, że "liście curry mogą pomóc zwiększyć ilość dobrego cholesterolu (HDL) i chronić cię przed chorobami serca i miażdżycą", mówi Momaya.Aby pomóc w trawieniuLiście curry mają charakter karminowy, co oznacza, że zapobiegają tworzeniu się gazu w przewodzie pokarmowym i ułatwiają wydalanie gazu, jeśli został utworzony. Ajurweda sugeruje również, że kadi patta ma łagodne właściwości przeczyszczające i może zrównoważyć poziom pitta w organizmie. Rada Momaya: "Sok z liści curry z odrobiną soku z limonki lub dodany do maślanki może być spożywany na niestrawność. "Aby kontrolować biegunkęMimo że liście curry mają łagodne właściwości przeczyszczające, badania wykazały, że alkaloidy karbazolowe w liściach curry mogą pomóc w kontrolowaniu biegunki.Aby zmniejszyć przekrwienieKadi patta od dawna jest domowym środkiem, jeśli chodzi o radzenie sobie z mokrym kaszlem, zapaleniem zatok lub przekrwieniem klatki piersiowej. Liście curry, pełne witaminy C i A oraz bogate w kaempferol, mogą pomóc w rozluźnieniu zatkanego śluzu.Wspomaganie odchudzaniaKadi patta jest znana z tego, że poprawia trawienie poprzez zmianę sposobu, w jaki organizm wchłania tłuszcz. Ta właściwość jest szczególnie pomocna dla osób otyłych.Zwalczanie skutków ubocznych chemioterapiiLiście wiśni chronią organizm przed skutkami ubocznymi chemioterapii i radioterapii. Pomagają również chronić szpik kostny i powstrzymują produkcję wolnych rodników w organizmie.Poprawa wzrokuKadi patta jest bogata w witaminę A, która zawiera karotenoidy mogące chronić rogówkę. Spożywanie diety bogatej w liście curry może z czasem poprawić wzrok.Zapobieganie infekcjom skóryKadi patta łączy w sobie silne właściwości przeciwutleniające z silnymi właściwościami antybakteryjnymi, antygrzybicznymi i antypierwotniakowymi. Jest to powszechne domowe lekarstwo na powszechne infekcje skórne, takie jak trądzik i infekcje grzybicze paznokci.Aby uzyskać lepsze włosyKadi patta od dawna była używana przez nasze babcie, aby zapobiec siwieniu włosów. Pomaga również w leczeniu uszkodzonych włosów, zwalczaniu wypadania włosów i łupieżu oraz dodaje sprężystości wiotkim włosom.Aby zadbać o skóręLiście curry mogą być również stosowane do leczenia uszkodzonej skóry. Nałóż pastę na oparzenia, skaleczenia, siniaki, podrażnienia skóry i ukąszenia owadów, aby zapewnić szybką regenerację i czyste gojenie.

Dodaj więcej kadi patta do swojej diety i ciesz się korzyściami płynącymi z liści curry. Spraw, aby ten chutney z liści curry stał się częścią twojego cotygodniowego menu.

Składniki

25 liści curry, 1/2 filiżanki startego suchego kokosa, 1/4 filiżanki prażonej chana dal, 2 całe suche kaszmirskie czerwone papryczki chilli, 1 łyżka nasion sezamu, 1/2 łyżki miąższu tamaryndowca, sól do smaku.

Metoda

Połączyć wszystkie składniki, z wyjątkiem miąższu tamaryndowca, w głębokim naczyniu żaroodpornym i prażyć na średnim ogniu przez 7 do 8 minut lub do momentu, gdy staną się chrupiące, ciągle mieszając. Przełożyć uprażoną mieszankę do miksera, dodać miąższ tamaryndowca i zmiksować na gładki proszek, bez użycia wody. Podawać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu dwóch dni.

Tagi: liście curryWitamina c utrata wagi