single

Olej rybi może przyspieszać utratę wagi

Kto z nas nie zażywał od czasu do czasu suplementu z olejem rybnym?

Od dziesięcioleci olej rybny - pozyskiwany z ryb lub poprzez przyjmowanie suplementów - jest stosowany w wielu różnych schorzeniach. Powiązano go z chorobami serca i układu krwionośnego, poprawą funkcjonowania mózgu, łagodzeniem depresji i zmniejszaniem stanów zapalnych w organizmie. Dowody naukowe sugerują, że ryby mogą obniżyć wysoki poziom trójglicerydów, zapobiegając chorobom serca i udarom mózgu, jeśli są przyjmowane w zalecanych ilościach.

Teraz, nowa korzyść zdrowotna została dodana do kity oleju rybnego. Badanie opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports ujawnia, że olej z ryb może pomóc w utracie wagi.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kioto przeprowadzili badania na dwóch grupach myszy; jedna była karmiona tłustym jedzeniem, druga karmiona tym samym jedzeniem z olejem rybnym. Myszy, które jadły pokarm wzbogacony olejem rybnym, przybrały znacznie mniej na wadze i mniej tłuszczu w porównaniu do drugiej grupy. Testy wykazały również, że miały one niższy poziom insuliny i glukozy na czczo, wraz z wyższą temperaturą rdzenia.

Badacze zmierzyli spalanie energii i odkryli, że myszy karmione olejem rybim spalały więcej kalorii. Może to być spowodowane zwiększeniem ilości brązowych komórek tłuszczowych, które spalają kalorie, aby utrzymać stabilną temperaturę ciała. Badacze powiązali również olej rybny z działaniem przeciw otyłości.

Starszy autor Teruo Kawada powiedział, że poprzednie badania wykazały, że olej rybny ma "ogromne korzyści zdrowotne, w tym zapobieganie gromadzeniu się tłuszczu". "Przetestowaliśmy, czy olej rybny i wzrost komórek beżowych mogą być powiązane" - powiedział.

Olej rybny aktywuje receptory w przewodzie pokarmowym, strzela współczulny układ nerwowy i indukuje komórki magazynujące do metabolizowania tłuszczu.

Badania wykazały, że myszy, które jadły żywność z oleju rybnego zyskał 5-10% mniej wagi i 15-25% mniej tłuszczu w porównaniu do tych, które nie spożywają oleju. Zespół odkrył również, że beżowe komórki utworzone z białych komórek tłuszczowych, gdy współczulny układ nerwowy został aktywowany, co oznacza, że niektóre komórki magazynujące tłuszcz nabyły zdolność do metabolizowania. Jeśli olej rybny pomaga włączyć białego tłuszczu do brązowego tłuszczu, to jest to wyraźnie cudotwórca.

"Ludzie od dawna mówili, że jedzenie z Japonii i Morza Śródziemnego przyczynia się do długowieczności, ale dlaczego te kuchnie są korzystne było do debaty. Teraz mamy lepszy wgląd w to, dlaczego tak może być," powiedział Kawada.

Dostarczaj sobie dawkę dobroczynnych olejów rybnych poprzez spożywanie makreli, tuńczyka, łososia, jesiotra, mulleta, bluefisha, sardeli, sardynek, śledzia, pstrąga i menhadena. Około 100 gm ryb dostarcza 1 gm kwasów tłuszczowych omega-3.

Tagi: kwasy tłuszczoweOlej rybnyomega-3utrata wagibiałe komórki tłuszczowe