Witamina C – działanie, źródła i niedobór
Witamina C a więc kwas askorbinowy to związek organiczny, pochodna glukozy. W standardowych warunkach to krystaliczne, białe ciało stałe. Rozpuszcza się bardzo dobrze w wodzie i ma zasadowy odczyn. W1742 roku już wiedzieliśmy, że sok z cytryny będzie zapobiegał gnilcowy a więc szkorbutowi, poważnej chorobie nękającej żeglarzy.
Jednak dopiero w 1928 roku leczniczy składnik soku został wydzielony jako witamina C. nazwa kwas askorbinowy wynika właśnie z działania przeciwszkorbutowego. Obecnie naukowców bardziej interesuje ochronne działanie witaminy C na komórki. To bowiem ważny przeciwutleniacz, który rozpuszcza się w wodzie i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Będzie działać w środowisku wodnym a więc we wnętrzu komórek.
Działanie witaminy C:
- poprawia stan naczyń włosowatych i błon komórkowych
- ważny element tworzący podstawowe białka tkanki łącznej a więc kolagenu
- chroni przed pojawieniem się siniaków
- poprawia gojenie i wpływa na dobry stan więzadeł czy ścięgien
- ułatwia syntezę hemoglobiny w czerwonych krwinkach i wchłaniane przez organizm żelaza z pożywienia
- chroni przed nowotworami i chorobą wieńcową
- przedłuży życie
- chroni przed zaćmą
- chroni przed przeziębieniem
- zwiększy odporność
- poprawi gojenie ran
- działa przeciwhistaminowo
- środek przeciwko astmie
- poprawia stan dziąseł
- chroni przed niektórymi nowotworami
- chroni przed wolnymi rodnikami.
- działa regenerująco na skórę, wspiera tworzenie kolgenu
- zapobiega niszczeniu warstwy białkowo lipidowej
- stosowana w leczeniu stanów alergicznych
- chroni przed promieniowaniem UV
- poprawia stań naczyń krwionośnych
Brak w witaminie C powodują:
- zanikają włókna kolagenowe
- pogarszają wygląd skóry
- powodują ospałość
- wpływają na wczesne starzenie się skóry
- zwiększy ryzyko zawału serca
- powoduje upośledzenie widzenia.
Źródła witaminy C:
owoce cytrusowe
acerola
brokuły
warzywa o ciemnozielonych liściach
papryka
truskawki
czarna porzeczka
owoce kiwi
owoce dzikiej róży
rumianek
czarny bez
kapusta
Jeśli witamina C będzie spożywana w bardzo dużej ilości może dojść do rozwolnienia czy biegunki a także pojawić się mogą wzdęcia. Jeśli przestaniemy ją przyjmować na pewno ustąpią te problemy. Duże dawki utrudnią wchłanianie miedzi i selenu. Witamina C obecnie dostępna jest w kapsułkach, jako płyn, proszek tabletki czy zawiesina. Kupowanie drogich preparatów najczęściej nie ma sensu, ponieważ zawsze najlepsza będzie dla nas witamina C naturalna z dostępnych w sprzedaży źródeł bio, które dla organizmu są rzeczywiście najlepsze.
Komentarze (0)