single

10 produktów bogatych w składniki odżywcze


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Chociaż lista najzdrowszych produktów żywnościowych może się różnić zarówno pod względem kolejności ich znaczenia pod względem gęstości składników odżywczych, jak i potencjału leczniczego, niektóre produkty żywnościowe są konsekwentnie uznawane za superżywność. Te gęste żywieniowo pokarmy mogą dodawać smaku, błonnika i elastyczności do Twoich posiłków. Włącz je do swojej diety, aby uzyskać silne korzyści zdrowotne, działanie przeciwstarzeniowe i antyrakowe.

Kurkuma

  • silna przyprawa, zawierająca kurkuminę, substancję o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
  • Dodaj ją do jajek, herbaty, sałatek, makaronów, curry, koktajli, gulaszu, zup, dressingów, dipów itp.

Imbir

  • aromatyczna i ostra przyprawa, o silnych właściwościach leczniczych, stosowana w przypadku mdłości, bólu i bolesności mięśni, zapalenia, chorób serca, cukru we krwi, trawienia, problemów skórnych, odporności, funkcji mózgu i raka.
  • Może być dodawana do soków warzywnych, zup, curry lub posypywana wersją w proszku do muffinów, herbaty lub po prostu mieszana z miodem.

Czosnek

  • Niezwykle popularne i pyszne zioło używane do leczenia różnych schorzeń, od zwykłego przeziębienia po ciśnienie krwi, choroby serca i uszkodzenia organów.
  • Pasta czosnkowa lub w postaci siekanej, rozdrobnionej lub sproszkowanej ma dużą wszechstronność, którą można dodać do żywności. Spróbuj posiekanego czosnku z oliwą z oliwek i ziołami na pyszny dip chlebowy.

Awokado

  • Ten król owoców jest bardzo odżywczy i bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, potas, magnez, sprzyjający odchudzaniu i zmniejszający ryzyko chorób serca.
  • Awokado jest popularnym składnikiem guacamole, koktajli, sosów sałatkowych i kanapek do smarowania.

Zielone warzywa liściaste

  • Jarmuż, szpinak, boćwina, sałata, kolendra, musztarda, rzeżucha wodna i inne odżywcze gęste zieleniny są wypełnione przeciwutleniaczami zwalczającymi raka, takimi jak witamina C, beta-karoten. Foliany poprawiają pamięć krótkotrwałą i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Zielenina jest uniwersalna w sałatkach, zupach i koktajlach lub po prostu sadzona.

Jagody

  • Borówki mają jedną z najwyższych zdolności antyoksydacyjnych na liście owoców. Sprzyjają spalaniu tłuszczu i obniżają poziom tłuszczu w brzuchu oraz cholesterolu. Pomagają również zapobiegać rakowi jelita grubego, poprawiają zdrowie mózgu, przywracają równowagę hormonalną, zmniejszają trądzik i sprzyjają utracie wagi.
  • Jagody są popularnym składnikiem shake'ów i koktajli oraz zdrowym dodatkiem do zbóż, naleśników i sałatek owocowych.

Nasiona lnu

  • Nasiona lnu oferują ogromne korzyści zdrowotne, w szczególności kwasy tłuszczowe omega 3. Mogą one zapewnić ochronę przed toksycznością radiacyjną, stanami zapalnymi, rakiem i rozszerzeniem tętnic.
  • Zaleca się ich samodzielne mielenie w celu posypania zbożem, jogurtem, makaronem, Jako produkt śluzotwórczy można je namoczyć na noc, a płyn wypić rano na zaparcia i inne korzyści zdrowotne.

Owies

  • Owies zawiera silną, rozpuszczalną substancję drobnocząsteczkową, która może obniżyć poziom cholesterolu, co może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu. Stabilizują one również poziom cukru i mają potencjał antynowotworowy.
  • Możesz dodać owoce i orzechy do miski płatków owsianych lub kaszki owsianej, dodać owies do chleba i muffinów, a także mogą być używane jako farsz.

Brokuły

  • Brokuł ma wysokie stężenie błonnika, wapnia, potasu, folianu, witaminy C i beta-karotenu, zapewnia ochronę antynowotworową, przeciwcukrzycową i przeciwzapalną.
  • Surowy lub ugotowany, brokuł należy jeść chrupiąco.

Jabłko

  • fitoskładniki, błonnik (pektyna) i ochrona antyoksydacyjna w jabłkach dały im długą listę korzyści zdrowotnych, w tym ochronę serca, skóry, zębów, oczu, okrężnicy i wątroby. Czerwone jabłka zawierają kwercetynę, która może wzmocnić układ odpornościowy.
  • Różnorodność jabłek daje wiele powodów, aby włączyć je do swojej diety jako samodzielne przekąski lub dodać chrupkość do swoich sałatek.

 


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę