single

10 produktów bogatych w składniki odżywcze

Chociaż lista najzdrowszych produktów żywnościowych może się różnić zarówno pod względem kolejności ich znaczenia pod względem gęstości składników odżywczych, jak i potencjału leczniczego, niektóre produkty żywnościowe są konsekwentnie uznawane za superżywność. Te gęste żywieniowo pokarmy mogą dodawać smaku, błonnika i elastyczności do Twoich posiłków. Włącz je do swojej diety, aby uzyskać silne korzyści zdrowotne, działanie przeciwstarzeniowe i antyrakowe.

Kurkuma

  • silna przyprawa, zawierająca kurkuminę, substancję o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
  • Dodaj ją do jajek, herbaty, sałatek, makaronów, curry, koktajli, gulaszu, zup, dressingów, dipów itp.

Imbir

  • aromatyczna i ostra przyprawa, o silnych właściwościach leczniczych, stosowana w przypadku mdłości, bólu i bolesności mięśni, zapalenia, chorób serca, cukru we krwi, trawienia, problemów skórnych, odporności, funkcji mózgu i raka.
  • Może być dodawana do soków warzywnych, zup, curry lub posypywana wersją w proszku do muffinów, herbaty lub po prostu mieszana z miodem.

Czosnek

  • Niezwykle popularne i pyszne zioło używane do leczenia różnych schorzeń, od zwykłego przeziębienia po ciśnienie krwi, choroby serca i uszkodzenia organów.
  • Pasta czosnkowa lub w postaci siekanej, rozdrobnionej lub sproszkowanej ma dużą wszechstronność, którą można dodać do żywności. Spróbuj posiekanego czosnku z oliwą z oliwek i ziołami na pyszny dip chlebowy.

Awokado

  • Ten król owoców jest bardzo odżywczy i bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik, potas, magnez, sprzyjający odchudzaniu i zmniejszający ryzyko chorób serca.
  • Awokado jest popularnym składnikiem guacamole, koktajli, sosów sałatkowych i kanapek do smarowania.

Zielone warzywa liściaste

  • Jarmuż, szpinak, boćwina, sałata, kolendra, musztarda, rzeżucha wodna i inne odżywcze gęste zieleniny są wypełnione przeciwutleniaczami zwalczającymi raka, takimi jak witamina C, beta-karoten. Foliany poprawiają pamięć krótkotrwałą i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Zielenina jest uniwersalna w sałatkach, zupach i koktajlach lub po prostu sadzona.

Jagody

  • Borówki mają jedną z najwyższych zdolności antyoksydacyjnych na liście owoców. Sprzyjają spalaniu tłuszczu i obniżają poziom tłuszczu w brzuchu oraz cholesterolu. Pomagają również zapobiegać rakowi jelita grubego, poprawiają zdrowie mózgu, przywracają równowagę hormonalną, zmniejszają trądzik i sprzyjają utracie wagi.
  • Jagody są popularnym składnikiem shake'ów i koktajli oraz zdrowym dodatkiem do zbóż, naleśników i sałatek owocowych.

Nasiona lnu

  • Nasiona lnu oferują ogromne korzyści zdrowotne, w szczególności kwasy tłuszczowe omega 3. Mogą one zapewnić ochronę przed toksycznością radiacyjną, stanami zapalnymi, rakiem i rozszerzeniem tętnic.
  • Zaleca się ich samodzielne mielenie w celu posypania zbożem, jogurtem, makaronem, Jako produkt śluzotwórczy można je namoczyć na noc, a płyn wypić rano na zaparcia i inne korzyści zdrowotne.

Owies

  • Owies zawiera silną, rozpuszczalną substancję drobnocząsteczkową, która może obniżyć poziom cholesterolu, co może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu. Stabilizują one również poziom cukru i mają potencjał antynowotworowy.
  • Możesz dodać owoce i orzechy do miski płatków owsianych lub kaszki owsianej, dodać owies do chleba i muffinów, a także mogą być używane jako farsz.

Brokuły

  • Brokuł ma wysokie stężenie błonnika, wapnia, potasu, folianu, witaminy C i beta-karotenu, zapewnia ochronę antynowotworową, przeciwcukrzycową i przeciwzapalną.
  • Surowy lub ugotowany, brokuł należy jeść chrupiąco.

Jabłko

  • fitoskładniki, błonnik (pektyna) i ochrona antyoksydacyjna w jabłkach dały im długą listę korzyści zdrowotnych, w tym ochronę serca, skóry, zębów, oczu, okrężnicy i wątroby. Czerwone jabłka zawierają kwercetynę, która może wzmocnić układ odpornościowy.
  • Różnorodność jabłek daje wiele powodów, aby włączyć je do swojej diety jako samodzielne przekąski lub dodać chrupkość do swoich sałatek.