single

Dlaczego DHA pozostaje na liście suplementów

Przez Zespół Perlmutter Kategoria: Zdrowie Mózgu

W ciągu ostatnich 10 lat, w różnych książkach, które napisałem, był uporczywy nacisk na znaczenie DHA, omega-3, w zakresie zdrowia mózgu. DHA stanowi ponad 90% wszystkich omega-3, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mózgu, a dalej, to 10 do 20% wszystkich tłuszczu mózgu. DHA jest szczególnie skoncentrowany w istocie szarej, a także jest ważną częścią błony komórkowej neuronów. DHA odgrywa również istotną rolę w funkcjonowaniu i strukturze mitochondriów, uwalnianiu neuroprzekaźników, ekspresji DNA, tworzeniu izolacji mielinowej wokół każdego neuronu, zarządzaniu neurozapaleniem, a nawet we wzroście i różnicowaniu komórek mózgowych.

DHA odgrywa szczególnie ważną rolę w płatach czołowych, pozwalając nam utrzymać funkcje wykonawcze, zwracać uwagę na różne zadania, w które jesteśmy zaangażowani, a nawet planować przyszłość i rozwiązywać problemy.

Tak ważne, jak ten kwas tłuszczowy jest dla mózgu, to niesamowite, że ani mózg, ani reszta ciała może faktycznie produkować bardzo dużo DHA. Dwa z ważnych enzymów, które są wymagane do wytwarzania DHA z jego prekursora, kwasu alfa-linolenowego, są w rzeczywistości dość niewydolne u ludzi. Niemniej jednak, gdy mózg dostaje DHA dostawy, trzyma się go wytrwale. W rzeczywistości oszacowano, że okres półtrwania DHA w ludzkim mózgu wynosi 2,5 roku, podczas gdy w tkankach obwodowych połowa DHA znika w ciągu zaledwie dwóch minut.

Ponieważ DHA nie jest czymś, co nasz organizm wytwarza w znaczącym stopniu, należy skupić się na spożywaniu tego niezwykle ważnego składnika odżywczego. Wiemy, że kiedy kobiety zażywają DHA w ciąży, ma ona tendencję do przedłużania ciąży średnio o 2,5 dnia. Przekłada się to na średni wzrost masy urodzeniowej o około 50g, co okazuje się zapewniać przewagę poznawczą w późniejszym życiu. Jedno z badań wykazało, że kobiety przyjmujące 200mg DHA doustnie przez cztery miesiące w czasie ciąży miały dzieci, które miały poprawione funkcje poznawcze, gdy były w wieku pięciu lat.

Kobiety przyjmujące DHA dostarczają mleko matki, które ma wyższy poziom DHA. Zapewnia to korzyści dla niemowląt, w tym poprawę koordynacji ręka-oko, lepsze wyniki uwagi, a nawet lepsze wyniki pamięci w późniejszym życiu.

W badaniu DHA Oxford Learning and Behavior (DOLAB) 362 zdrowych dzieci w wieku szkolnym zostało randomizowanych do otrzymywania DHA lub placebo. Dawka DHA wynosiła 600mg i pochodziła z alg morskich. Te 7-9 latków były następnie miał ich umiejętności czytania oceniane po 16 tygodniach. Nie było poprawy w zdolności czytania widoczne we wszystkich osób przyjmujących DHA, ale największa poprawa wystąpiła w tych, którzy mieli najsłabsze umiejętności czytania na początku badania.

Przechodząc do dorosłych, badania wykazały korelację między wyższym poziomem DHA, mierzonym poprzez badania krwi, a lepszym rozumowaniem niewerbalnym, jak również pamięcią roboczą i elastycznością umysłową u osób w wieku od 35 do 54 lat.

W słynnym już badaniu "Memory Improvement with docosahexaenoic acid (DHA) Study (MIDAS)" 485 zdrowych osób w podeszłym wieku (średnia wieku 70 lat), które zgłaszały łagodne problemy z pamięcią, otrzymywały przez 24 tygodnie 900 mg DHA lub placebo. W grupie otrzymującej DHA wykazano poprawę pamięci epizodycznej i wzrokowej oraz zauważono korelację między poziomem DHA we krwi a pamięcią epizodyczną.

Dane z badania Framingham Study skorelowane poziom DHA we krwi z niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych lub demencji. W następstwie 809 dziewięć osób (średnia wieku 76) bez demencji na początku badania, kontrola po dziewięciu latach wykazała, że osoby z najwyższym poziomem DHA miał 47% niższe ryzyko wszystkich demencji.

Homocystyna, gdy podwyższone, jest związane ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej, demencji naczyniowej, a nawet choroby Alzheimera. Podwyższona homocysteina jest postrzegana u osób, które mają różne warianty genetyczne tego, co nazywa się MTHFR. Zauważono, że DHA może rzeczywiście pomóc obniżyć homocysteinę u tych osób.

Zapalenie jest podstawą praktycznie wszystkich przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, w tym choroby Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy, raka i choroby wieńcowej, aby wymienić tylko kilka. DHA i inne omega-3s pomagają rozwiązać przewlekły stan zapalny poprzez aktywację tego, co nazywa się wyspecjalizowanymi mediatorami rozwiązującymi. Dopiero zaczynamy rozumieć tę naukę, ale potencjał postępu w zmniejszaniu przewlekłego stanu zapalnego poprzez wykorzystanie tej chemii wydaje się być głęboki.

Wreszcie, badania naukowe koncentrują się obecnie na tym, co nazywa się układem endokannabinoidowym, jeśli chodzi o regulację stanu zapalnego w organizmie. Dwa dobrze zbadane składniki chemiczne tego systemu, anandamid i 2-AG, wiążą go ze specyficznym receptorem na powierzchni komórek, co prowadzi do podstawowej potrzeby wzrostu stanu zapalnego, produkcji tłuszczu, magazynowania tłuszczu i produkcji trójglicerydów. Omega-3s, jak EPA i DHA, są w stanie produkować inne kannabinoidy, które hamują tę stymulację receptora, i jako takie pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Są to jedne z wielu powodów, dla których DHA jest naprawdę ważne. Jest to coś, co musi być przyjmowane jako suplement, chyba że regularnie jesz tłuste ryby. Typowa porcja łososia, na przykład, będzie zawierać około 200 mg DHA. To powiedziawszy, moim zaleceniem jest, aby rozważyć, jako osoba dorosła, około 800mg uzupełniającego DHA dziennie. Może to być kwas pochodzący z ryb lub, dla wegetarian, z alg morskich.

Często jestem proszony w różnych wywiadach, aby opisać moje 10 najlepszych zaleceń suplementów. Oczywiście, nie ma wątpliwości, że DHA powinien bezwzględnie znaleźć się na tej liście.

Dla więcej z moich ulubionych suplementów, sprawdź ten post na blogu.

Tematy pokrewneDzieci

DHA Zapalenie Pamięć Omega-3 Zdrowie Mózgu Ciąża

Podziel się tym

Proszę włączyć JavaScript, aby wyświetlić komentarze zasilane przez Disqus.

Czytaj dalejDlaczego

"gen Alzheimera" jest tak powszechny? Czy dieta naprawdę wpływa na mózg? Sen - cenne narzędzie w zapobieganiu demencji