single

Możliwa korelacja między ALS a Omega-3?

Przez zespół Perlmutter Kategoria: Nauka

Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) jest postępującą i niemal powszechnie śmiertelną chorobą neurologiczną. Ostatnio, podobnie jak wielu z was, wziąłem udział w Ice Bucket Challenge, aby pomóc nie tylko podnieść świadomość na temat ALS, ale także zebrać pieniądze na badania kliniczne z nadzieją na znalezienie lekarstwa na tę wyniszczającą chorobę.

Podczas gdy rzeczywista przyczyna ALS pozostaje nieuchwytna, nowe badania ujawniają, że czynniki związane ze stylem życia, zwłaszcza wybory żywieniowe, mogą odgrywać znaczącą rolę w określaniu ryzyka wystąpienia tego schorzenia.

W tym miesiącu w wydaniu JAMA Neurology, naukowcy z Harvardu opublikowali wyniki oparte na analizie ponad 1 miliona uczestników pod względem diety i ryzyka wystąpienia tej choroby. W tej dużej grupie dorosłych udokumentowano w sumie 995 przypadków ALS, które wystąpiły w trakcie trwania badania.

Wyniki badania wykazały silny odwrotny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak oleje morskie, a ryzykiem wystąpienia ALS. Ogólnie rzecz biorąc, porównując tych, którzy spożywają najwyższy poziom omega-3's do tych, którzy spożywają najniższe wykazały, że nie było 34% zmniejszenie ryzyka rozwoju ALS w tych spożywających najwyższe poziomy omega-3 kwasów tłuszczowych.

Oczywiście ważne jest, aby uznać, że korelacja nie musi oznaczać związku przyczynowego. To znaczy, tylko dlatego, że nie było dramatycznie zmniejszone ryzyko ALS w tych osób z najwyższym spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 nie musi oznaczać, że spożycie tych omega-3 istota tłuszczu zmniejszone ryzyko dla tej choroby. Niemniej jednak, co w pełni zrozumieć o omega-3s, zwłaszcza omega-3 tłuszczowego DHA, jest to, że nie tylko zmniejszyć stan zapalny, ale w przypadku DHA szczególnie, zwiększa neurony ochrony przed różnymi stresami.

Omega-3 kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA, są ważną częścią ogólnego reżimu, który polecam dla zdrowia mózgu. Wierzę, że ten nowy raport jest sugestia ochronnej roli omega-3 kwasów tłuszczowych w odniesieniu do ryzyka ALS. Podczas gdy jest to choroba, dla której nie mamy jeszcze leczenia, wszystko, co możemy zrobić, jak to odnosi się do zapobiegania powinny być wyraźnie brane pod uwagę.

Related TopicsALS

DHA Omega-3 JAMA

Podziel się tym

Proszę włączyć JavaScript, aby wyświetlić komentarze zasilane przez Disqus.

Read NextZaburzenia erekcji

- Kwas moczowy ConnectionDlaczego "Gen Alzheimera" jest tak powszechne?Czy choroba Alzheimera "Old-Timer" Disease?