single

Herbata Chai - 7 korzyści

Herbata Chai jest indyjskim napojem z ajurwedyjskich tradycji medycznych, produkowanym z wody, mleka, przypraw i czarnej herbaty, który jest odwadniany przez minimum 20 minut. Chai dosłownie oznacza herbatę i w oryginalnej wersji jest określany jako masala chai. Oferuje ona doskonałą ochronę antyoksydacyjną, właściwości przeciwzapalne, działanie antybakteryjne, ochronę przed trawieniem i potencjalne działanie antynowotworowe dzięki mieszance przypraw, które są zawarte w tym napoju.

Chai może być przygotowany według różnych receptur, ale tradycyjnie zawiera imbir, kardamon, cynamon, goździk, koper włoski i czarny pieprz. Każdy z tych składników z osobna jest znany z tego, że hamuje lub tłumi stany zapalne i te unikalne korzyści zdrowotne są połączone z niezwykłym efektem synergicznym w napoju chai.

7 korzyści, dla których warto spożywać herbatę chai:

  1. Czarna herbata: Czarna herbata jest wypełniona antyoksydantami, które mogą wspierać zdrowie układu krążenia. Jej właściwości zdrowotne obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, regulację poziomu cukru we krwi i stymulację układu krążenia.
  2. Imbir: Imbir jest super przyprawą w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Jest to przeciwutleniacz, który może obniżyć poziom cukru we krwi, zwalczać przeziębienia i infekcje, tłumić zaburzenia żołądkowo-jelitowe i łagodzić ból związany z zapaleniem stawów. Promując zdrowe pocenie się, chroni również organizm przed inwazyjnymi mikroorganizmami, takimi jak E. coli i Staphylococcus aureus oraz grzybami, w tym Candida albicans.
  3. Kardamon: Przyprawa ta ma działanie detoksykacyjne, pomaga w trawieniu, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie i wspomaga pracę układu krążenia.
  4. Cynamon: Cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, pomaga w trawieniu, zwiększa odporność i wspomaga odchudzanie. Ma również silne właściwości antyoksydacyjne.
  5. Nasiona kopru włoskiego: Ze względu na wysoką zawartość błonnika, przyprawa ta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Poprawia też zdrowie kości i skóry, a także chroni przed infekcjami, starzeniem się i nowotworami. Nasiona kopru włoskiego są również bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy.
  6. Goździki: Goździki mają wyjątkowe działanie przeciwzapalne i są gęstą przyprawą odżywczą. Znane są z działania przeciwgrzybiczego, antybakteryjnego, antyseptycznego i przeciwbólowego. Olej z goździków oferuje najwyższą zdolność antyoksydacyjną spośród wszystkich pokarmów i substancji opartych na skali ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Tufts w Bostonie, Massachusetts. ORAC to najbardziej wiarygodny pomiar mocy antyoksydacyjnej, który określa zdolność substancji do niszczenia wolnych rodników.
  7. Czarny pieprz: Czarny pieprz może poprawić przemianę materii, wspomaga trawienie i może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w organizmie. Jego właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne łagodzą również powszechne przeziębienia i kaszel, trądzik i ból stawów. Twierdzi się, że czarny pieprz posiada również właściwości antydepresyjne i antyrakowe.