4 powody, dla których jarmuż jest prawdziwym superfood
Przez zespół Perlmutter Kategoria: Żywność
Przez: Austin Perlmutter, MD, student medycyny, Miller School of Medicine
Jeśli chodzi o zdrowe warzywa, jarmuż może być jednym z najlepszych. Zawiera potężną dawkę antyoksydantów, składników odżywczych i doskonale wspomaga trawienie, a jego rola w optymalnym samopoczuciu jest trudna do podważenia. Dla każdego, kto wciąż nie jest zdecydowany, oto 4 najważniejsze powody, dla których warto włączyć jarmuż do swojego życia.
- Jarmuż jest pełen witamin. Jedna filiżanka posiekanego jarmużu dostarcza ponad 200% dziennej wartości witaminy A, 134% dziennej wartości witaminy C i prawie 700% dziennej wartości witaminy K! Ponadto, jarmuż zawiera ważne minerały, takie jak mangan, potas i miedź.
- Jarmuż zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, a my dopiero zaczynamy rozumieć ich działanie. Na przykład, przeciwutleniacz jarmużu, kwercetyna, ma właściwości przeciwwirusowe i może leczyć przeziębienie. Karotenoidy jarmużu - luteina i zeaksantyna - koncentrują się w oku i mogą odgrywać rolę w zapobieganiu schorzeniom układu wzrokowego, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.
- Jarmuż zawiera dobre tłuszcze i błonnik. Jarmuż zawiera około 120 mg kwasów tłuszczowych Omega-3 na filiżankę, czyli znacznie więcej niż większość roślin. Ponadto, jarmuż dostarcza nierozpuszczalnego błonnika, którego większość Amerykanów nie otrzymuje w wystarczającej ilości.
- Spożywanie jarmużu może poprawić Twój profil cholesterolu. Dane pokazują, że picie soku z jarmużu może poprawić profil lipidowy, a co być może najważniejsze, jarmuż obniża uszkodzenia oksydacyjne LDL, jak opisano w tym ważnym badaniu. Zmniejszenie utleniania LDL ma istotne znaczenie dla ryzyka chorób serca.
Z tymi wszystkimi fantastycznymi korzyściami zdrowotnymi, powinieneś rozważyć dodanie jarmużu do swojego menu kilka razy w tygodniu. Nie należy też lekceważyć wszechstronności tego pożywienia. Jarmuż można dodawać do zup, quiches, sauté, a nawet jako sos pesto. Dla każdego, kto dopiero poznaje to warzywo, warto rozważyć ten łatwy i pyszny przepis na chipsy z jarmużu. Jak zawsze, staraj się kupować produkty organiczne, kiedy to tylko możliwe!
Aby uzyskać więcej informacji, zamów swój egzemplarz Grain Brain już dziś i dołącz do listy mailowej Dr. Perlmutter'a.
Komentarze (0)