single

4 powody, dla których jarmuż jest prawdziwym superfood

Przez zespół Perlmutter Kategoria: Żywność

Przez: Austin Perlmutter, MD, student medycyny, Miller School of Medicine

Jeśli chodzi o zdrowe warzywa, jarmuż może być jednym z najlepszych. Zawiera potężną dawkę antyoksydantów, składników odżywczych i doskonale wspomaga trawienie, a jego rola w optymalnym samopoczuciu jest trudna do podważenia. Dla każdego, kto wciąż nie jest zdecydowany, oto 4 najważniejsze powody, dla których warto włączyć jarmuż do swojego życia.

  1. Jarmuż jest pełen witamin. Jedna filiżanka posiekanego jarmużu dostarcza ponad 200% dziennej wartości witaminy A, 134% dziennej wartości witaminy C i prawie 700% dziennej wartości witaminy K! Ponadto, jarmuż zawiera ważne minerały, takie jak mangan, potas i miedź.
  2. Jarmuż zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, a my dopiero zaczynamy rozumieć ich działanie. Na przykład, przeciwutleniacz jarmużu, kwercetyna, ma właściwości przeciwwirusowe i może leczyć przeziębienie. Karotenoidy jarmużu - luteina i zeaksantyna - koncentrują się w oku i mogą odgrywać rolę w zapobieganiu schorzeniom układu wzrokowego, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.
  3. Jarmuż zawiera dobre tłuszcze i błonnik. Jarmuż zawiera około 120 mg kwasów tłuszczowych Omega-3 na filiżankę, czyli znacznie więcej niż większość roślin. Ponadto, jarmuż dostarcza nierozpuszczalnego błonnika, którego większość Amerykanów nie otrzymuje w wystarczającej ilości.
  4. Spożywanie jarmużu może poprawić Twój profil cholesterolu. Dane pokazują, że picie soku z jarmużu może poprawić profil lipidowy, a co być może najważniejsze, jarmuż obniża uszkodzenia oksydacyjne LDL, jak opisano w tym ważnym badaniu. Zmniejszenie utleniania LDL ma istotne znaczenie dla ryzyka chorób serca.

Z tymi wszystkimi fantastycznymi korzyściami zdrowotnymi, powinieneś rozważyć dodanie jarmużu do swojego menu kilka razy w tygodniu. Nie należy też lekceważyć wszechstronności tego pożywienia. Jarmuż można dodawać do zup, quiches, sauté, a nawet jako sos pesto. Dla każdego, kto dopiero poznaje to warzywo, warto rozważyć ten łatwy i pyszny przepis na chipsy z jarmużu. Jak zawsze, staraj się kupować produkty organiczne, kiedy to tylko możliwe!

Aby uzyskać więcej informacji, zamów swój egzemplarz Grain Brain już dziś i dołącz do listy mailowej Dr. Perlmutter'a.

Pokrewne tematyBłonnikPrzeciwutleniacze

Witamina A Witamina C Jarmuż Omega-3 Wegetariańskie

Podziel się tym

Proszę włączyć JavaScript, aby wyświetlić komentarze zasilane przez Disqus.

Read NextCzy

dieta naprawdę wpływa na mózg? Jeśli fruktoza jest taka zła - czy powinienem jeść owoce? Kolejny powód, aby unikać fruktozy