single

Czy Twoje zdrowe jedzenie jest naprawdę zdrowe?

W porządku, przyznaję, wszyscy to zrobiliśmy. Wszyscy padliśmy ofiarą pozowania do jedzenia w tym czy innym miejscu. Wiesz, że te jedzenie, które myśleliśmy, że jest zdrowe, ale okazuje się, że naprawdę nie jest. Myślisz, że dokonujesz mądrego wyboru tylko po to, by zostać potkniętym przez fałszywego: batonik w ubraniu batonika proteinowego. Więc następnym razem, gdy twój żołądek zacznie się targać, pomyśl przed jedzeniem, przeczytaj wszystkie etykiety i pamiętaj o następujących rzeczach.

"Zdrowe jedzenie", które nie jest naprawdę zdrowe.

 

Żywność organiczna

Żywność ekologiczna może być konserwatywna i wolna od pestycydów, ale nie oznacza to, że jest to automatycznie zdrowa żywność. W sklepie znajduje się mnóstwo wysokokalorycznych, wysokosodowych i wysokotłuszczowych produktów organicznych. Często jesteśmy zaślepieni tagiem ekologicznym i zapominamy spojrzeć na składniki lub etykietę żywieniową. Mamy tendencję do utożsamiania żywności organicznej ze zdrową lub niskokaloryczną. Prawda jest taka, że organiczne ciasteczko jest nadal ciasteczkiem, a organiczne kalorie wciąż się sumują.

Babeczki otrębowe

Babeczki otrębowe są często uważane za zdrową opcję śniadaniową. Prawdą jest, że otręby, twarda zewnętrzna warstwa zboża jest dość zdrowa. Otręby są bogate w błonnik pokarmowy, niezbędne kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i minerały.

Babeczki otrębowe (jak większość babeczek) są pełne cukru i rafinowanej mąki. Oba pracują, aby zwiększyć swój poziom cukru we krwi, co ustawia Cię na nieunikniony krach cukrowy, w którym czujesz się ospały i znaleźć się pragnienie prostsze węglowodany, a cykl zaczyna się ponownie.

Granola

Granola... samo słowo wyczarowuje samą ideę zdrowia i dobrego samopoczucia. Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna. Zboże Granola jest pełne tłuszczu i kalorii. Większość granoli zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cukru. W rzeczywistości, granola jest jednym z najbardziej kalorycznych zbóż na rynku. Typowa porcja 2/3 kubka ma 220 kalorii i 17 gramów cukru, czyli równowartość 4 łyżeczek cukru. A w rzeczywistości większość z nas je więcej niż tylko 2/3 filiżanki na raz. Batoniki Granola należą do tej samej kategorii. Na przykład, bar Quaker Oats True Delights ma prawie tyle samo kalorii i tłuszczu, co bar Snickers. Prawda jest taka, że większość batonów Granola to naprawdę batoniki pokruszone w zdrowo wyglądające opakowania.

Sałatki

Podczas gdy tradycyjna sałatka, miska pełna surowych warzyw, jest rzeczywiście zdrowym wyborem żywności, większość sałatek nie jest "tradycyjna". Wiele osób dodaje do sałatek elementy wysokokaloryczne/tłuszczowe, takie jak sery, sosy, itp. Najgorsi przestępcy to sałatki z fast foodów. Myślisz, że dokonujesz mądrego wyboru, wybierając sałatkę zamiast cheeseburgera, ale niestety, jeśli chodzi o sałatki fast food, jest to sałatka, która jest niezdrowy wybór. Na przykład, Wendy's Mandarin Chicken Salad ma więcej tłuszczu, kalorii i cukru niż Wendy's Double Stack Cheeseburger!

Smoothies

Smoothies wydają się być mądrym, zdrowym wyborem, ale nie wszystkie smoothies są tworzone jednakowo. Mały, owocowy koktajl nie sabotuje diety, ale typowy fast food smoothie będzie. Koktajle te są zwykle czymś więcej niż tylko owocami zmieszanymi razem. Na przykład, jeden 24-ounce Jamba Juice Banana Berry smoothie zawiera 480 kalorii. To ta sama ilość kalorii, co w 12 szkliwionych otworach na pączki. A 24-ouncjowa porcja Dżamba Juice's Peanut Butter Moo'd Smoothie ma 770 kalorii i 20 gramów tłuszczu! To naprawdę tylko koktajl mleczny o zdrowszej nazwie.

Fruit Juice

Sok owocowy jest często toutowany jako zdrowa alternatywa dla sody. I pod pewnymi względami jest to lepszy wybór niż soda, jeśli chodzi o kofeinę i dodatki. Ale oglądając swoje kalorie i spożycie cukru, sok jest tak samo winny jak soda. Owoc w postaci soku nie zawiera wielu składników odżywczych i błonnika, które można znaleźć w świeżych owocach. Szklanka soku jest również wyższa w kaloriach i mniej satysfakcjonująca niż kawałek świeżego owocu. W przypadku soków, które nie są w 100% sokiem, naprawdę otrzymujemy wodę o smaku owocowym w opakowaniu z oznakowaniem owoców.

Suszone owoce

Suszone owoce mają wiele tych samych cech, co sok owocowy: owoce w każdej innej formie niż świeża mają zwykle niską zawartość błonnika i składników odżywczych, a w tej formie znacznie wyższą kaloryczność. Na przykład, 12 małych kawałków suszonego mango ma 320 kalorii. To taka sama ilość kalorii jak 2 jabłka, 15 winogron i połowa małej kantalupy. Wśród najgorszych przestępców w "pozornie zdrowych, ale naprawdę nie są kategorii", jeśli chodzi o owoce, są chipsy bananowe. Jedna filiżanka dostarcza zazwyczaj 300 kalorii, 20 gramów tłuszczu, 18 gramów nasyconego tłuszczu i 19 gramów cukru. Nie wiemy, jak ktokolwiek z nas może naprawdę wierzyć, że banany smażone w oleju i cukrze są zdrowe, ale staramy się.

Miód

Cukier ma zły okład, jeśli chodzi o nasze zdrowie, ale miód nie jest niewinnym słodzikiem, za jaki go uważamy. Miód jest tak samo zły dla naszych zębów i talii jak cukier. A w rzeczywistości miód może być gorszy: w jednej łyżeczce miodu jest 25 kalorii w porównaniu do zaledwie 16 kalorii w jednej łyżeczce cukru. To, że coś jest oznaczone jako "słodzone miodem", nie oznacza, że jest "słodzone zdrowsze".

Mrożony jogurt

Mrożony jogurt wydaje się być zdrowszą opcją niż lody, ale tak nie jest. Podczas gdy mrożony jogurt ma zazwyczaj niższą zawartość tłuszczu niż większość lodów, większość beztłuszczowych "oryginalnych" lub "gładkich" (zazwyczaj niskokaloryczny smak w większości sklepów z mrożonymi jogurtami) jest nadal pełna cukru: 16 uncji filiżanki waży 380 kalorii i 76 g cukru i to przed dodaniem jakichkolwiek polew. A jeśli uważasz, że wybór "całego naturalnego" mrożonego jogurtu pozwoli Ci zaoszczędzić trochę tłuszczu i kalorii, pomyśl jeszcze raz; wszystkie one są całkiem porównywalne. Pinkberry, jeden z liderów ruchu "prawdziwego" mrożonego jogurtu, beztłuszczowa wanilia zawiera 116 kalorii, 0g tłuszczu i 20g cukru na pół filiżanki. Podczas gdy mrożony jogurt Ben & Jerry's jest w zasadzie równy 130 kaloriom, 1,5 g tłuszczu i 16 g cukru na pół filiżanki ich mrożonego jogurtu waniliowego. Po raz kolejny udowadniając, że naturalny nie zawsze oznacza zdrowy.

Veggie Sticks lub Puffed Veggie Snacks

Pomimo umieszczenia w tytule "warzywka", tego typu przekąski są niczym więcej jak super słonymi munchies. Jeśli spojrzysz na listę składników tych przekąsek, mąka ziemniaczana jest zazwyczaj pierwszym składnikiem. Warzywa znajdują się znacznie niżej na liście. Te przekąski mają również tendencję do tego, że zawierają więcej sodu - nawet dwukrotnie więcej - niż tradycyjne odpowiedniki chipsów ziemniaczanych.

Inne błędne informacje na temat zdrowej żywności: Etykiety.

Tak jak istnieją pewne produkty spożywcze, które zazwyczaj kojarzą się ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem, tak samo istnieją określenia na etykietach. Marketerzy znają pewne słowa, które wywołują w nas, jako w konsumentach, różne odczucia i odpowiednio do nich wprowadzają je do obrotu. Podczas gdy przepisy są coraz bardziej rygorystyczne, nadal istnieją pewne etykiety żywności, które mogą być dość mylące. Niektóre powszechne etykiety żywności, które uważamy za zdrowe, ale tak naprawdę nie są:

Lekko słodzone

FDA reguluje frazy "bez cukru" i "bez dodatku cukrów", więc produkty, które zawierają całą kiść dodanych substancji słodzących, jak wiele płatków śniadaniowych, twierdzą, że są "lekko słodzone", aby sprawiać wrażenie mniej cukru. Oznacza to po prostu, że są one lekko słodzone w porównaniu z gigantyczną miską cukru.

Zrobione z całego ziarna

Wieloziarnista, popękana pszenica i kamienna ziemia brzmią zdrowo, ale rzeczywistość jest taka, że produkty, które mają te etykiety są wytwarzane z rafinowanej pszenicy lub mąki kukurydzianej. Jeśli na etykiecie składnika nie ma napisu "100% gainu" na opakowaniu, wiedz tylko, że nie otrzymujesz nic zdrowszego niż biała mąka.

Wszystkie naturalne lub żadne sztuczne składniki

Naturalne nie musi oznaczać dla ciebie dobra; w naturze jest wiele rzeczy, które nie są zdrowe. A "zawiera naturalne smaki" lub "nie zawiera sztucznych składników" na pudełku nie oznacza, że to, co znajduje się w pudełku jest wolne od konserwantów, dodatków lub paskudnych chemikaliów.

My jako konsumenci musimy być świadomi tego, co kupujemy i co wkładamy do naszego ciała. Kiedy jemy batonik lub miskę lodów, logicznie rzecz biorąc wiemy, że dajemy czadu i odpowiednio reagujemy. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że kiedy jemy batonik lub miskę mrożonego jogurtu, robimy w zasadzie to samo, oddając się przyjemnościom. Nie powinniśmy oszukiwać się w przekonaniu, że jemy zdrowe jedzenie, kiedy nie jemy.

Kluczem do zdrowego stylu życia nie jest całkowite wyeliminowanie tych produktów, ale zrozumienie i uświadomienie sobie, co jemy. Musimy pamiętać, że samo to, że coś jest oznakowane w określony sposób lub zapakowane w zielony, papier z recyklingu lub w inny sposób sprzedawane jako zdrowa żywność, nie oznacza, że jest to zdrowa żywność. Musimy być świadomi tych pozerów: żywność, którą uważamy za zdrową (lub chcemy, aby była zdrowa), ale tak naprawdę nie jest.