Wołowina karmiona ziarnem vs karmiona trawą i gotowa - dlaczego to ma znaczenie?
Przez zespół Perlmutter Kategoria: Żywność
Przez Zespół Dr. Perlmuttera
Amerykanie jedzą bardzo dużo mięsa. W 2018 roku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych prognozował, że do końca roku przeciętna osoba spożyje ponad dwieście funtów kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. To ponad pół funta dziennie na mieszkańca, każdego dnia w roku! Chociaż możliwe jest stosowanie diety wszystkożernej i utrzymanie zdrowego stylu życia, zalecamy traktowanie mięsa jako przystawki lub dania dodatkowego, a nie jako głównego elementu posiłku. Idealny talerz jest pełen kolorowych, nadziemnych warzyw liściastych i zdrowych tłuszczów, a jeśli zdecydujesz się na jedzenie mięsa, to jego porcja powinna wynosić od trzech do czterech uncji. Jednak bardzo ważne jest, aby pamiętać, że nie każde mięso jest takie samo.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na ogólną jakość mięsa - zwłaszcza czerwonego - są wzorce żywieniowe zwierząt hodowlanych, które je wyprodukowały. Kiedy się nad tym zastanowić, ma to sens: pokarm, który spożywa zwierzę, jest wykorzystywany przez jego organizm do wzrostu i rozwoju, a ostatecznie staje się pokarmem, który spożywamy. Karmienie bydła dietą ubogą w składniki odżywcze spowoduje z kolei powstanie źródła żywności ubogiego w składniki odżywcze, w porównaniu z bydłem karmionym naturalną, odżywczą dietą.
Jak się okazuje, stare porzekadło "Jesteś tym, co jesz" odnosi się również do bydła!
Bydło karmione trawą i gotowe a bydło karmione ziarnem
Znaczna część mięsa spożywanego w krajach zachodnich pochodzi od zwierząt hodowanych na nienaturalnej, opartej na ziarnach diecie w ogromnych przemysłowych halach paszowych, przy pomocy antybiotyków i hormonów wzrostu. Takie podejście do hodowli zwierząt powoduje, że mięso zawiera znacznie więcej zapalnych kwasów tłuszczowych omega-6. Ponieważ stan zapalny leży u podstaw patogenezy tak wielu chorób, z którymi się borykamy, pozyskiwanie wysokiej jakości białka ma kluczowe znaczenie w kontekście zdrowej diety i stylu życia.
Ogólnie rzecz biorąc, wzorce żywieniowe bydła można podzielić na dwie grupy: karmione trawą i karmione ziarnem. Ważne jest, aby pamiętać, że żywienie trawą NIE musi oznaczać, że krowa jest trawiasto wykończona. Powinieneś być ostrożny z wołowiny, które mogą dokonać "grass-fed" roszczenia, ale nie "grass-finished". Wyjaśniamy niuanse tych definicji w tym wpisie na blogu.
W Stanach Zjednoczonych wszystkie cielęta zaczynają swoje życie w ten sam sposób, niezależnie od tego, czy ostatecznie będą produkować mięso karmione zbożem czy trawą. Przez pierwsze siedem miesięcy życia żywią się one kombinacją mleka matki oraz trawy i roślin dostępnych w ich bezpośrednim otoczeniu. Jednak między siódmym a dziewiątym miesiącem życia bydło hodowane przemysłowo przenosi się do ogromnych magazynów paszowych, gdzie jest trzymane w ciasnych boksach i pospiesznie tuczone paszą na bazie soi lub kukurydzy. W skrajnych przypadkach niektórzy rolnicy uciekają się nawet do uzupełniania ziarna zbóż nieświeżymi cukierkami, aby obniżyć koszty paszy. Krowy karmione ziarnem są również zazwyczaj pompowane pełną dawką leków, w tym antybiotyków i hormonów wzrostu, aby zmaksymalizować rentowność ich ewentualnego uboju.
Z drugiej strony, karmione trawą i gotowe krowy spędzają swoje życie na poszukiwaniu trawy, roślin i jadalnych kwiatów, które otaczają je na otwartych pastwiskach, tak jak robiły to przez wieki przed pojawieniem się rolnictwa przemysłowego. Ponieważ te krowy żywią się i wędrują zgodnie z naturą, nie potrzebują hormonów wzrostu i antybiotyków, aby się rozwijać i przetrwać, jak ich karmione ziarnem odpowiedniki. Co więcej, krowy te żyją w sposób bardziej humanitarny i przyjazny dla środowiska niż ich bracia hodowani przemysłowo. Podczas gdy wielu rolników przemysłowych będzie kwestionować twierdzenie, że krowy karmione trawą mają mniejszy wpływ na środowisko niż ich odpowiedniki karmione ziarnem, rzeczywistość jest taka, że hodowla krów karmionych trawą wymaga mniej antybiotyków i szkodliwych chemikaliów rolniczych, a także nie tworzy ogromnych koncentracji odpadów, które produkuje feedlot. Fakt, że te krowy żyją w bardziej humanitarny i przyjazny dla środowiska sposób nie musi mieć wpływu na wartość odżywczą ich mięsa, ale wierzymy, że te czynniki powinny być brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o wyborze rodzaju wołowiny do konsumpcji.
Co to za różnica?
Dlaczego wołowina karmiona trawą i gotowa ma znaczenie?
W skrócie, mięso pochodzące od krów karmionych trawą jest o wiele bardziej odżywcze, korzystne i przyjazne dla środowiska niż mięso pochodzące od bydła karmionego ziarnem, które ma wypaczone profile składników odżywczych i jest pełne szkodliwych chemicznych produktów ubocznych z przemysłowego procesu hodowli bydła. Krowy karmione zbożem produkują mięso, które jest zarówno dramatycznie bogate w powodujące stany zapalne tłuszcze omega-6, jak i ubogie w zdrowe omega-3. Jest to podwójnie szkodliwe, biorąc pod uwagę, że stosunek tych związków jest w rzeczywistości ważniejszy niż ich bezwzględny poziom we krwi. Ogólnie rzecz biorąc, Amerykanie spożywają nieproporcjonalnie dużo omega-6s, w stosunku do omega-3s. Ponadto, ponieważ trawa karmione i gotowe krowy nie są narażone na zestaw hormonów i leków, że ich odpowiedniki karmione ziarnem są, mięso, które produkują nie zawiera toksycznych pozostałości tych nienaturalnych składników z przemysłowego, ziarna opartego procesu.
Jedno potężne badanie przeprowadzone w 2006 roku z wykorzystaniem australijskiego bydła, starał się określić wpływ trzech różnych systemów karmienia - ziarno-wykończone, długoterminowe racje feedlot, i trawa-wykończone na wynik mięsa omega-3 kwas tłuszczowy i sprzężony kwas linolowy skład. Naukowcy ostatecznie odkryli, że krowy żywione trawą miały znacznie wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 i sprzężonego kwasu linolowego w porównaniu do jednego z systemów żywienia opartych na ziarnach. Te dwa kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w zdrowiu mózgu, metabolizmu i prawdopodobieństwa rozwoju raka.
Innym, bardziej aktualne, badanie echo i rozszerzone na wcześniejszych ustaleń australijskiego zespołu. Patrząc na wołowinę uprawianą w Stanach Zjednoczonych, badacze przeanalizowali próbki mięsa z wielu stanów i odkryli, że mięso krów karmionych trawą miało znacznie wyższy poziom sprzężonego kwasu linolowego i kwasów tłuszczowych omega-3, odzwierciedlając wyniki australijskiego badania. Jednak ten zespół poszedł o krok dalej, określając, że trawa-finished wołowina zawierała również więcej karotenoidów, śladowych składników odżywczych i tłuszczów nasyconych, podczas gdy niosąc nie więcej cholesterolu lub tłuszczów wielonienasyconych niż krowy karmione ziarnem.
Jeśli chodzi o wybór mięsa, niezwykle ważne jest, aby wziąć pod uwagę jego źródło. Żywność, którą jedzą zwierzęta hodowlane, dyktuje ich względne zdrowie, a to ostatecznie przemieszcza się w górę łańcucha pokarmowego i określa, jakie korzyści zdrowotne - lub szkody - wchłaniamy, jedząc to mięso. Jeśli chodzi o wybór pomiędzy wołowiną z ziarna i z trawy, wybór jest jasny!
Kiedy mówimy o niuansach w wyborze najwyższej jakości mięsa, otrzymujemy wiele pytań od ludzi, którzy walczą, aby znaleźć trawę-wykończone, antybiotyki wolne, wołowiny w ich lokalnych supermarketach. Dla tych ludzi, zawsze polecam firmę, której ufam, że dostarcza wysokiej jakości wołowinę, ButcherBox. Nawiązałem współpracę z ButcherBox, aby zapewnić ekskluzywne oferty dla naszej społeczności dla tych, którzy są zainteresowani. Dzięki nim nie musisz się już martwić o pozyskiwanie mięsa, a co więcej, dostarczają je prosto do Twoich drzwi!
Możesz sprawdzić najnowszą ofertę dla społeczności Empowering Neurologist tutaj.
Komentarze (0)