single

Korzyści zdrowotne wynikające z kiełków

Kiełki stają się coraz bardziej znane ze swojej żywieniowej siły napędowej. Z wysoce skoncentrowanymi odżywczymi korzyściami w porównaniu do jedzenia dojrzałych warzyw, kiełki mogą być łatwo dodawane do twojego stołu, dodając je do sałatek, zup, kanapek, frytek, podsmażanych warzyw, makaronów i smoothies.

Do najbardziej popularnych kiełków należą brokuły, groszek, rzeżucha wodna, fasola mung, trawa pszenna i lucerna.

Kiełki są niskokaloryczne i bogate w błonnik, enzymy, białko i inne mikroskładniki odżywcze. Niewiele osób je spożywa, chociaż można je łatwo kupić lub wyhodować w domu bez konieczności posiadania zaawansowanych umiejętności ogrodniczych.

Włączenie kiełków do diety przynosi ogromne korzyści zdrowotne:

  • Kiełki są łatwe i tanie w uprawie, a jako lokalnie uprawiane warzywa, oferują dodatkowe korzyści dla środowiska poprzez unikanie pestycydów, dodatków do żywności i zanieczyszczeń pochodzących z transportu.
  • Są one potężnym źródłem witamin, przeciwutleniaczy, enzymów zwalczających wolne rodniki, ponieważ kiełkowanie może zwiększyć ich moc 20 lub więcej razy.
  • Ponieważ są one gęste tlenowo, chronią organizm przed bakteriami, wirusami i nieprawidłowym wzrostem komórek.
  • Moczenie i kiełkowanie znacznie zwiększa zawartość błonnika w kiełkach, co ułatwia utratę wagi, ponieważ błonnik wiąże się z tłuszczem i toksynami, aby usunąć je z organizmu.
  • Witaminy, takie jak A, B, C i E oraz niezbędne składniki odżywcze w postaci kwasów tłuszczowych zwiększają się w kiełkach, a minerały wiążą się z białkiem, dzięki czemu łatwiej je wchłaniają.
  • Kiełki alkalizują organizm i chronią go przed chorobami, w tym rakiem.
  • Kiełkujące nasiona, ziarna, rośliny strączkowe lub orzechy wspomagają regenerację komórek.
  • Ze względu na bogactwo błonnika i niską zawartość kalorii, kiełki stanowią znaczną pomoc w realizacji celów związanych z utratą wagi.