single

Dieta bogata w ryby, orzechy i oliwę z oliwek Może zapobiegać chorobie AMD

Badania wykazały, że spożycie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, orzechy i oliwa z oliwek, może chronić przed rozwojem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Jennifer S.L. Tan, M.B.B.S., B.E., z Westmead Hospital, University of Sydney, Australia, i koledzy zbadali 2,454 uczestników w Blue Mountains Eye Study, który rozpoczął się w latach 1992-1994.

W tym czasie, uczestnicy wypełnili kwestionariusz częstotliwości żywności, który został przeanalizowany w celu określenia ich spożycia różnych kwasów tłuszczowych. Zdjęcia cyfrowe siatkówki oka zostały wykorzystane do oceny rozwoju AMD pięć i 10 lat później.

Po dostosowaniu się do wieku, płci i palenia tytoniu, spożywanie jednej porcji ryb tygodniowo wiązało się z 31% niższym ryzykiem rozwoju wczesnej choroby AMD. Badacze stwierdzili, że związek ten był silniejszy u osób z niższym spożyciem kwasu linolowego, nienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6, występującego głównie w olejach roślinnych. Stwierdzili również, że spożywanie jednej do dwóch porcji orzechów tygodniowo wiązało się z o 35 procent niższym ryzykiem wystąpienia wczesnej choroby AMD. Według naukowców, te kwasy tłuszczowe mogą chronić oczy, zapobiegając gromadzeniu się płytki nazębnej w tętnicach lub zmniejszając stan zapalny, tworzenie się naczyń krwionośnych i uszkodzenia komórek związanych z tlenem w siatkówce oka. "Podsumowując, nasze ustalenia potwierdzają hipotezę, że zwiększone spożycie omega-trzech wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz regularne spożywanie ryb i/lub orzechów w diecie może chronić przed rozwojem wczesnej choroby AMD" - stwierdzili autorzy. Badanie pojawia się w majowym numerze Archiwum Okulistyki, jednego z czasopism JAMA/Archives.