single

Grupy mniejszościowe powielają najgorsze europejskie nawyki żywieniowe

Według naukowców z Uniwersytetu w Leeds, populacje imigrantów w Europie stoją w obliczu zwiększonego ryzyka chorób związanych z dietą, ponieważ dostosowują się do "zachodniego" stylu życia.

Ostatnie badania pokazują, że nawyki żywieniowe imigrantów zmieniają się, gdy przenoszą się do krajów europejskich. Według badań, populacje imigrantów zastępują zdrowe składniki ich rodzimej diety najgorszymi aspektami zachodnich diet, takich jak przetworzone i fast foody.

Ryzyko jest większe wśród młodszych pokoleń imigrantów, ponieważ są oni bardziej skłonni niż ich starsi mieszkańcy do spożywania mniej zdrowej żywności w nowym kraju.

Dr Santosh Khokhar na University of Leeds' School of Food Science and Nutrition zbadał zmiany w diecie Afrykańczyków-Karaibów, Chińczyków, Meksykanów, Marokańczyków, Surinamów, Południowych Azjatów i Turków mieszkających w Europie. Znaleźli grupy etniczne o niskich dochodach miał najbardziej ograniczony wybór żywności, jak żywność z ich tradycyjnej diety musiały być importowane, więc coraz droższe. Dla porównania, dostępność najzdrowszej zachodniej żywności była bardzo wysoka, a także niska cena. Dr Khokhar, Starszy Wykładowca Biochemii Żywności, powiedział, że elementy tradycyjnej diety są "zastępowane" mniej zdrowymi alternatywami". Ona kontynuować: "The włączenie przekąska jedzenie tak jak frytki, frytki i ciasto prowadzić etniczny populacja mieć wysoki poziom tłuszcz, sól i cukier w ich dieta. Dodała, że grupy w niższych społecznościach społeczno-ekonomicznych "często jedzą żywność gorszej jakości, taką jak tańsze kawałki mięsa o większej zawartości tłuszczu". Mają również tendencję do kupowania mniejszej ilości owoców i warzyw oraz do spożywania większej ilości żywności przetworzonej". W badaniu "Zmiana zwyczajów żywieniowych grup etnicznych w Europie i konsekwencje dla zdrowia", opublikowanym w "Nutrition Reviews", zaproponowała, że spadek wartości odżywczej diety prowadzi do tego, że grupy etniczne stają się "bardziej podatne na problemy zdrowotne związane z dietą, podobne do tych, które dotyczą głównego nurtu populacji w Europie, takie jak otyłość, choroby układu krążenia i cukrzyca". "Grupa etniczna, która najsilniej zintegrowała się z krajem przyjmującym, szybko przyjęła wzorce choroby gospodarza", powiedziała. Badanie wykazało, że na dietę wpływa wiele czynników, w tym dochody, brak wiedzy żywieniowej, dostępność niektórych produktów spożywczych i zwyczaje religijne grupy etnicznej. Pokolenie i wiek są również głównymi czynnikami; młodsze pokolenia mają mniej tradycyjną dietę w porównaniu z ich starszymi, którzy mają tendencję do "większej segregacji od głównego nurtu populacji, a tym samym kontynuować jedzenie tradycyjnej żywności". W związanych z tym badaniach opublikowanych w czasopiśmie "Food Chemistry", dr Khokhar podkreślił, że aby w pełni zrozumieć wpływ diety na zdrowie, potrzeba więcej informacji na temat składu poszczególnych pokarmów i całej diety. Szczególnie ważne jest opracowanie danych przy użyciu uzgodnionych ["zharmonizowanych"] procedur, tak aby można było dokonywać porównań między krajami i między populacjami.