single

Długowieczność: 10 najlepszych pokarmów do codziennego spożycia

Nie ma magicznej kuli ani idealnej diety dla ogólnego zdrowia, witalności i długowieczności. Każdy organizm jest unikalny i zamiast jednego, uniwersalnego rozwiązania w zakresie diety i odżywiania, optymalne podejście powinno koncentrować się na indywidualnych potrzebach i preferencjach w sposób integracyjny i zintegrowany.

W zdrowej diecie nie chodzi o deprywację, głód czy ograniczenia. Przy świadomym i umiejętnym podejściu powinna ona koncentrować się na promowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia bez poświęcania radości i przyjemności z jedzenia.  Istnieje wiele powszechnie przyjętych kategorii żywności, które wspierają zrównoważone odżywianie i odżywianie, detoksykację i leczenie, energię i witalność. Długowieczność sugeruje spożywanie tych 10 supersamochodów każdego dnia, aby poczuć się lepiej i żyć dłużej:

1. Warzywa krzyżowe

»» Do warzyw krzyżowych zalicza się brokuły, kalafior, kapustę i jarmuż, które mają silne działanie przeciwnowotworowe przeciwko rakowi żołądka, pęcherza, piersi, prostaty, płuc, okrężnicy i skóry. Znane są również z tego, że zmniejszają stres oksydacyjny, wspomagają funkcje sercowo-naczyniowe, łagodzą depresję, łagodzą ból, eliminują toksyny, usuwają H. pylori, zapobiegają cukrzycy typu 2, zwiększają zdolności poznawcze i łagodzą reakcje zapalne.

2. Liściowa zieleń

"Ciemne zieleniny liściaste (np. szpinak, collard, swiss chard, itp.) są gęsto bogate w witaminy i minerały oraz zwalczające choroby substancje fitochemiczne. Są one również bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 - oraz wagę. Zawartość potasu pomaga chronić przed osteoporozą i wysokim ciśnieniem krwi. Przeciwutleniacze takie jak witamina C, luteina i zeaksantyna chronią organizm przed ryzykiem katarakty i zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina C promuje również kolagen, który pomaga w leczeniu stawów, kości, skóry i włosów. Zieleń liściowa posiada również witaminę K, która chroni przed krzepnięciem krwi.

3. Warzywa nie skrobiowe

»» Dieta bogata w warzywa dostarcza wielu przeciwutleniaczy i minerałów, które zapobiegają chorobom takim jak rak, problemy sercowo-naczyniowe, udar mózgu i cukrzyca. Spożywanie tych warzyw zapewnia dodatkową ochronę zdrowia dzięki zawartości błonnika pokarmowego, wody, białka i aminokwasów. W szczególności czosnek, cebula, szczypiorek, pory i łuski, pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, chronią przewód pokarmowy i oferują wiele korzyści przeciwrakowych. Warzywa takie jak rzodkiewka, seler naciowy, ogórek, świeża zieleń, sałata, pomidory koktajlowe i grzyby oferują niską zawartość kalorii przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej wartości odżywczej.

4. Orzechy i nasiona

»» Orzechy i nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i inne przeciwutleniacze i znane są z tego, że zmniejszają stan zapalny, chronią serce, poprawiają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, regulują cukrzycę, wzmacniają kości, zmniejszają niepokój i pozwalają uniknąć przewlekłych chorób.

5. Jagody

»» Jagody oferują doskonałą ochronę antyoksydacyjną i są bogate w włókna. Jagody są bogate w antocyjany, które wspierają zdrowie mózgu, a maliny zawierają kwas elagowy, który zapewnia ochronę przed rakiem. Te składniki odżywcze należą do kategorii prozdrowotnych związków roślinnych (polifenole), które oprócz innych korzyści sprzyjają zdrowiu serca i gęstości kości.

6. Inne owoce

»» Regularne spożywanie świeżych owoców pomaga uniknąć powikłań zdrowotnych, takich jak udar mózgu, nadciśnienie, rak, choroby serca i cukrzyca. Owoce wspierają również zdrowie skóry i wzrost włosów oraz dostarczają energii i utrzymują nasz organizm wolny od chorób dzięki wysokiej zawartości włókien. Wspierają również prawidłowe trawienie i są niezwykle odżywcze dla ogólnego dobra zdrowia i długowieczności.

7. Zdrowe tłuszcze

»» Zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, olej kokosowy, oliwa z oliwek extra virgin, surowe orzechy, ekologiczne jaja i łosoś stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych Omega-3. Zdrowe tłuszcze mogą pomóc nam w dostarczaniu składników budulcowych dla błon komórkowych, dostarczają optymalnego paliwa dla mózgu i serca, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, działają jako nośniki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i pomagają zapobiegać rakowi.

8. Zioła

»» Zioła eliminują niedobory żywieniowe, które mogą występować w organizmie i przywracają jego właściwe funkcje. Pomagają w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych, zapewniając środki naprawcze w celu uzdrowienia, a nie tłumienia objawów. Ogólnie rzecz biorąc, zioła pomagają wzmocnić układ odpornościowy, zapewniają ochronę przeciwzapalną, obniżają poziom cukru we krwi i cholesterolu, unikają ryzyka choroby Alzheimera i raka, pomagają w leczeniu zapalenia stawów i promują zdrową skórę i włosy. Zioła takie jak koper, szczypiorek, rozmaryn i mięta pieprzowa są powszechnie stosowane zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych.

9. Przyprawy

»» Korzyści zdrowotne przypraw są niezliczone, obejmując wiele dolegliwości w organizmie człowieka: zwalczanie infekcji, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie stanu zapalnego, zapobieganie chorobom nowotworowym, poprawa zdrowia serca, regulacja metabolizmu, detoksykacja organizmu, utrata wagi, zwiększenie apetytu, wzmocnienie kości, zmniejszenie stresu, zwiększenie trawienia, zbilansowanie hormonów, itp. Imbir, rozmaryn, kurkuma, oregano, kajenna, cynamon, goździki i gałka muszkatołowa, na przykład, posiadają związki przeciwzapalne, które zapobiegają procesowi zapalnemu.

10. Fasola i rośliny strączkowe

»» Jako doskonałe źródło węglowodanów złożonych, białka i błonnika, fasola i rośliny strączkowe są wysoko na zapewnienie sytości, pomaga w utracie wagi, pozwalając czuć się pełnym przez dłuższy czas. Ich regularne spożywanie sprzyja regularności jelit i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zawierają one również znaczną ilość przeciwutleniaczy, w porównaniu z jagodami. Przykładami mogą być soczewica, lucerna, edamamam, groszek czarno-oczysty, kiełki fasoli, fasola zielona, fasola nerkowa i fasola mung.