single

5 kluczy do odżywiania się dla lepszego zdrowia mózgu

Chociaż wiele osób może dostrzec wartość w zbożowej i bezglutenowej diecie proponowanej przez Grain Brain, nakłonienie ich do podjęcia ostatecznego kroku, aby faktycznie dokonać zmiany żywieniowej w ich życiu, często może okazać się trudne. Jest to zrozumiałe, ponieważ pierwsze dni i tygodnie wprowadzania jakichkolwiek zmian w stylu życia stanowią wyzwanie. W tym przypadku ci, którzy mają problemy, powołują się na niemożność znalezienia przepisów na potrawy bezglutenowe, niepewność związaną ze sprzecznymi listami produktów bezglutenowych, uzależnienie od jedzenia na mieście lub inne problemy. Postanowiłam więc napisać ten wpis na blogu. Jedzenie w celu zapobiegania chorobom mózgu i Alzheimera jest oczywiście moim celem dla nas wszystkich, ale poniższe wskazówki wykraczają daleko poza moje cele i odnoszą się do ogólnych sposobów, w jakie możemy poprawić naszą dietę.

  1. Odłóż na bok czas gotowania: Tym, co rujnuje wiele diet bezzbożowych i bezglutenowych, jest chwila w biegu, kiedy łatwiej jest sięgnąć po płatki śniadaniowe, batonik granolowy lub kanapkę PB&J, zamiast po jajko na twardo, warzywa i hummus lub inną przekąskę przyjazną dla Mózgu Ziarnistego. Kiedy się spieszymy, nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, a często to właśnie te produkty oparte na zbożach są łatwo dostępne, gdy wychodzimy z domu. Jak możemy temu zapobiec? Wygospodaruj kilka godzin w sobotę lub niedzielę i wykorzystaj ten czas na przygotowanie wszystkich posiłków i przekąsek na cały tydzień. Zgrilluj siedem piersi z kurczaka, ugotuj na twardo 12 jajek, ugotuj kilka porcji warzyw lub cokolwiek innego, czego zapragnie twój żołądek. Jeśli to zrobisz, będziesz miał wszystkie swoje posiłki i przekąski przygotowane na cały tydzień, nie tylko oszczędzając czas (weź pod uwagę, że musisz sprzątać tylko raz!), ale także oszczędzając od dokonywania złych wyborów żywieniowych.
  2. Jeśli może się zepsuć, to jest dla ciebie dobre. Jeśli pozostaje dobre, to jest dla ciebie złe: Jest to jedno z moich ulubionych powiedzeń na temat jedzenia, które jemy. Myślę, że wszyscy widzieliśmy słynne zdjęcie czternastoletniego posiłku z McDonald's, który nie zestarzał się ani o dzień. Po obejrzeniu tego zdjęcia, myślę, że wszyscy intuicyjnie wiemy, że coś jest nie tak z jedzeniem, które się nie "przeterminowuje". Kiedy jesteś w supermarkecie, pamiętaj o tym przysłowiu, kiedy dokonujesz wyboru, w co zaopatrzyć swoją kuchnię.
  3. AntyAlzheimerowskie trio: Stało się jednym z moich zszywek w rozmowie i powinno stać się jednym z zszywek w twojej diecie. Jeśli chodzi o jedzenie "żywności pamięci", nie ma lepszego trio przedmiotów do walki z Alzheimerem i demencją niż wołowina karmiona trawą, awokado i olej kokosowy. Ta grupa wysokotłuszczowych, inteligentnych dla mózgu produktów jest podstawą diety Grain Brain i powinna znaleźć się w Twoim tygodniowym planie posiłków.
  4. Wszystko zależy od filiżanki kawy: Jestem wielkim fanem kawy i jestem wdzięczny, że jest ona nie tylko smaczna, ale również zdrowa dla mózgu. Kawa nie tylko aktywuje nasze szlaki Nrf2, pomagając zwalczać stres oksydacyjny i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, ale ostatnie badania wykazały, że wysoki poziom spożycia kawy może być związany z obniżeniem ryzyka demencji nawet o 65%. Pij!
  5. Upewnij się, że otrzymujesz wystarczającą ilość DHA: Twój organizm tylko w minimalnym stopniu jest w stanie wytworzyć DHA, kwas tłuszczowy o krytycznym znaczeniu dla zdrowia mózgu. Suplementacja jest więc kluczowa. Zalecam całkowitą dzienną dawkę DHA wynoszącą około 1000 mg. To może pochodzić z jedzenia dzikich ryb lub lepiej, wziąć albo suplement oleju rybnego lub suplement DHA pochodzący z alg.