single

Sól, Sód i nasze zdrowie

Sól, Sód i nasze zdrowie

Sól kuchenna (będąca połączeniem sodu i chlorku) jest od wieków ważnym składnikiem diety człowieka. Zdolność do odczuwania słonego smaku jest jedną z naszych podstawowych cech charakterystycznych dla człowieka. Sól może wydobyć smak potraw, pomóc w zachowaniu żywności, a nawet pomóc w transporcie ważnych składników odżywczych wokół naszego organizmu. Jednak pomimo wszystkich dobrych aspektów działania soli, często słyszymy, jak szkodliwa jest ona dla naszego ogólnego samopoczucia. Jaka jest więc historia z solą, sodem i naszym zdrowiem?

Sól kuchenna jest połączeniem sodu (40%) i chlorku (60%) i to właśnie zawarty w niej sód, spożywany w zbyt dużej ilości, może siać spustoszenie dla naszego zdrowia. Tak więc o ile prawdą jest, że sód jest ważnym pierwiastkiem i pomaga zapewnić równowagę oraz prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, tak jak większość rzeczy w życiu, zbyt wiele dobrego może stać się złem.

Ile potrzebujemy?

USDA zaleca ograniczenie ilości sodu do mniej niż 2300 mg dziennie (1500 mg, jeśli masz 51 lat lub więcej, masz wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę lub przewlekłą chorobę nerek). Jedna łyżeczka soli jest równoważna 2300 miligramom sodu. To nie jest dużo.

Co się stanie, jeśli dostaniemy za dużo?

Zbyt duża ilość sodu wpływa na nasze zdrowie na wiele sposobów. Są takie małe, irytujące rzeczy, jak zatrzymywanie wody i spowolnienie utraty wagi (z powodu dodatkowej wagi wody), z powodu pewnych poważnych, zagrażających życiu warunków zdrowotnych. Niektóre z bardziej podstępnych skutków spożywania zbyt dużej ilości sodu obejmują:

Wysokie ciśnienie krwi i choroby serca: Sól powoduje, że organizm zatrzymuje wodę, co powoduje wzrost objętości krwi, a to z kolei powoduje wysokie ciśnienie krwi. Wysokie ciśnienie krwi zmusza serce do pracy dwa razy cięższej, aby poruszać krwią wokół ciała, co obciąża serce i może ostatecznie doprowadzić do choroby serca.Problemy z nerwami: Sód w soli odgrywa ważną rolę w wysyłaniu impulsów nerwowych wokół ciała, które mają wpływ na działanie nerwów. Jeśli więc zjesz zbyt dużo soli, może to wpłynąć na przepływ elektrolitów w całym organizmie i spowodować szereg problemów związanych z nerwami.osteoporoza: Jedzenie zbyt dużej ilości soli może zmniejszyć gęstość kości, czyniąc je kruchymi. Potrzebujemy wapnia do budowy mocnych kości, ale jeśli zjesz zbyt dużo soli, duża część wapnia jest kierowana prosto z organizmu poprzez oddawanie moczu.

Jak zachować zdrowie

Nie opowiadamy się za dietą całkowicie bezsodową, ale taką, w której sól jest spożywana z umiarem.

Ze względu na fakt, że jest to doskonały konserwant, sód można znaleźć w wielu przetworzonych produktach, co ma sens. Niepokojące jest jednak to, że sód czai się w wielu niepodejrzanych miejscach. Zacznijcie czytać etykiety, a będziecie zaskoczeni, gdzie go znajdziecie.

Wskazówki dotyczące zarządzania spożyciem sodu

  1. Krok pierwszy, porzuć solniczkę. Nie potrzebujesz go. Spróbuj swojego jedzenia bez soli, prawdopodobnie będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje bez posypywania białych rzeczy. A jeśli nie masz solniczki w zasięgu ręki, będziesz bardziej skłonny zaakceptować smak posiłku bez soli. Zastąp przyprawy w swoim stojaku z przyprawami odmianą bez soli. Istnieje mnóstwo wspaniałych alternatyw. Poeksperymentuj z różnymi rodzajami przypraw, a w końcu znajdziesz taką, która będzie dla Ciebie odpowiednia. Szukaj produktów oznaczonych jako "bez sodu", "bardzo niski poziom sodu", "niski poziom sodu", "zredukowany poziom sodu", "niesolony", "bez dodatku soli" lub "bez dodatku soli". Pamiętaj tylko, że nawet produkty "niesolone" mogą mieć w sobie trochę sodu. Po prostu przeczytaj etykiety. Unikaj żywności przetworzonej. Żywność przetworzona i paczkowana jest wypełniona solą. Z tego powodu mogą one pozostać na półce w sklepie spożywczym tak długo, że są konserwowane za pomocą soli. Wybieraj produkty świeże, całe i naturalne. Podczas gdy niektóre z nich mogą zawierać śladowe ilości soli, to jest to w porządku. Nasze ciała były przeznaczone do spożywania śladowych ilości, ale nie takich, jakie obecnie otrzymujemy.

Krok pierwszy, porzuć solniczkę. Nie potrzebujesz go. Spróbuj swojego jedzenia bez soli, prawdopodobnie będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje bez posypywania białych rzeczy. A jeśli nie masz solniczki w zasięgu ręki, będziesz bardziej skłonny zaakceptować smak potrawy bez soli. Zastąp przyprawy w swoim stojaku z przyprawami odmianą bez soli. Istnieje mnóstwo wspaniałych alternatyw. Poszukaj produktów oznaczonych jako "bez sodu", "bardzo słaby sód", "o niskiej zawartości sodu", "o obniżonej zawartości sodu", "bez soli", "bez dodatków soli" lub "bez dodatków soli". Pamiętaj tylko, że nawet "niesolone" produkty mogą mieć w sobie trochę sodu. Unikaj żywności przetworzonej. Żywność przetworzona i paczkowana jest wypełniona solą. Dlatego mogą one tak długo pozostać na półce w sklepie spożywczym, ponieważ są konserwowane za pomocą soli. Wybieraj produkty świeże, całe i naturalne. Podczas gdy niektóre z nich mogą zawierać śladowe ilości soli, to jest to w porządku. Nasze ciała były przeznaczone do spożywania śladowych ilości, ale nie takich, jakie obecnie otrzymujemy.