single

Najlepsze pokarmy do zwalczania stanów zapalnych

Zapalenie jest normalną i zdrową reakcją organizmu na bakterie, wirusy i uszkodzone komórki. W ten sposób organizm zapewnia pożywienie i odporność w obszarze, który wymaga leczenia lub uzdrowienia. Walka z infekcją jest uważana za ostre zapalenie. Jednak z czasem przewlekłe zapalenie jest cichym, niskopoziomowym zapaleniem, które ma duży potencjał destrukcyjnych i niebezpiecznych skutków w organizmie, takich jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca i choroby Alzheimera, które odzwierciedlają zapalenie całego ciała.

Chociaż istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do przewlekłego stanu zapalnego, odżywianie ma znaczący wpływ. W związku z tym to, co jemy, może bezpośrednio przyczynić się do nagromadzenia szkodliwych skutków reakcji zapalnych, które mogą nie przejawiać się w widocznych lub zauważalnych objawach aż do znacznie później. Dlatego też dieta może odgrywać krytyczną rolę w zapobieganiu lub przeciwdziałaniu szkodom dla organizmu.
W celu zmniejszenia i naprawy przewlekłego stanu zapalnego należy rozważyć następujące wybory dotyczące żywności:

  • owoce (acaai, jagody goji, borówki, truskawki, żurawina, śliwki, winogrona, kiwi)
  • warzywa (brokuły, brukselka, buraki, czerwona papryka, cebula, bakłażan, słodkie ziemniaki)
  • zieleniec liściasty (szpinak, jarmuż, boćwina, kolczyki)
  • fasola i rośliny strączkowe (fasola czarna, fasola nerkowa, soczewica, groszek dzielony, edamamam)
  • zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, awokado, migdały, orzechy piniowe, nerkowce)
  • przyprawy (goździki, oregano, kurkuma, cynamon, imbir, bazylia, musztarda)
  • glony (spirulina, chlorella, kelp)
  • zrównoważona ilość omega-3 (tłuste ryby, orzechy włoskie, nasiona lnu i konopi) w porównaniu z omega-6 (występująca w wielu przetworzonych produktach)
  • unikać żywności o wysokiej glikemii, aby utrzymać insulinę na niskim poziomie
  • unikać czerwonego i przetworzonego mięsa
  • wyeliminować z diety napoje gazowane, żywność smażoną, rafinowane węglowodany i żywność pakowaną
  • unikać margaryny, smalcu i skracania

Krótko mówiąc, ogólnie zdrowa dieta bogata w całe produkty spożywcze, które zawierają naturalne antyoksydanty i polifenole, pomoże zapobiec, zminimalizować lub naprawić ryzyko przewlekłego zapalenia. Zmniejszenie markerów przewlekłego stanu zapalnego oznacza również mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.