5 powodów, dla których należy unikać ryb hodowlanych
Zrobiłem punkt w Grain Brain, aby podkreślić znaczenie dzikich ryb w przeciwieństwie do ryb hodowanych na farmach z kilku ważnych powodów. Jestem w pełni świadomy, że dzikie ryby nie zawsze mogą być dostępne (sytuacja, która bez wątpienia stanie się bardziej powszechne w przyszłości), ale biorąc pod uwagę szansę, dzikie ryby powinny być twój wybór, a oto dlaczego:
- Ryby hodowlane zapewni organizmowi wyższy poziom zapalenia produkcji omega-6 kwasów tłuszczowych, a niższy poziom zapalenia walki serca i mózgu zdrowych omega-3s. Zapalenie jest kluczowym graczem w praktycznie wszystkich problemów medycznych, które nie chcesz dostać, w tym raka, cukrzycy, zapalenia stawów, choroby wieńcowej, a nawet Alzheimera.
- Ze względu na zatłoczone warunki, w których hodowane są ryby, są one rutynowo leczone antybiotykami, aby zapobiec infekcjom. Nie tylko budzi to obawy o pozostałości antybiotyków w samej rybie, ale stosowanie antybiotyków w ten sposób przyczynia się do tego, że bakterie stają się coraz bardziej odporne na antybiotyki, na których polegamy w walce z poważnymi chorobami zakaźnymi.
- Ryby hodowane na farmach mogą mieć nawet o 20% mniej białka w porównaniu z rybami żyjącymi dziko.
- PCB to rakotwórcze substancje chemiczne, które mogą występować w łososiu hodowlanym w stężeniu 16 razy wyższym niż w dzikim łososiu, a poziom dioksyn jest również wyższy, 11-krotnie.
- Wreszcie, pojęcie, że jakoś hodowli ryb jest bardziej "zrównoważony" nie ma absolutnie żadnego sensu w ogóle. Na każdy funt łososia na przykład, to zajmuje 2-3 funtów chow ryb wykonane z innych ryb, takich jak sardynki, makrele, sardele, lub śledzia. To musi być uwzględnione w równaniu, ponieważ zasoby ryb używanych do utrzymania gospodarstw rybnych są na dobrej drodze do wyczerpania.
Tak więc ponownie, moją najlepszą radą jest szukanie dzikich ryb, kiedy tylko jest to możliwe, i upewnij się, że sprawdzasz etykiety. Nie daj się zwieść nazwom takim jak "łosoś atlantycki". Choć może Ci się wydawać, że łosoś atlantycki oznacza, że ryba została wyłowiona z Oceanu Atlantyckiego, to w rzeczywistości prawie cały łosoś atlantycki pochodzi z hodowli.
Powiązane tematy Antybiotyki
Zapalenie Alzheimera Ryby Omega-3 Omega-6
Komentarze (0)