Dietetyczne antyoksydanty i zdrowy styl życia
Co to za antyoksydanty?
Przeciwutleniacze są substancjami odżywczymi pochodzącymi z żywności, których główną zaletą jest pomoc w spowolnieniu lub zapobieganiu uszkodzeniu komórek naszego organizmu.
Wolne rodniki pochodzą z użycia tlenu w naszym organizmie i to one powodują uszkodzenia oksydacyjne. Przeciwutleniacz idzie po te wolne rodniki i pomaga je zneutralizować i rozpocząć proces zdrowienia w komórkach.
Wiele problemów zdrowotnych pojawia się z powodu uszkodzeń oksydacyjnych, takich jak niektóre nowotwory, problemy sercowe, cukrzyca i zwyrodnienie plamki żółtej.
Przeciwutleniacze żywności, jak również przeciwutleniacze (suplementy) pomagają w walce z tymi wolnymi rodnikami.
Przeciwutleniacze występują powszechnie w postaci witaminy A lub beta-karotenu, witaminy C, witaminy E i selenu.
Występują one w dodatkowej postaci pigułek i płynu.
Przeciwutleniacze spożywcze znajdują się w morelach, brokułach, kantalupie, kolardach, marchwi, czosnku, ziarnach, zielonej papryce, jarmużu, zielonych warzywach liściastych, limonce, oliwie z oliwek, pomarańczach, brzoskwiniach, dyni, truskawkach, słodkich ziemniakach, pomidorach i oleju roślinnym.
To właśnie stamtąd wszystkie owoce i warzywa czerpią swoje dość jasne kolory. Jeśli zjesz wystarczająco dużo marchewki lub słodkich ziemniaków, nawet Twoja skóra stanie się pomarańczowa (choć nie jest to zalecane), ale pokazuje siłę przeciwutleniacza w organizmie.
Jakie są zalety antyoksydantów?
Zarówno przeciwutleniacze, jak i żywność mają korzystny wpływ na sposób, w jaki działają na komórki w organizmie, zwalczając te wolne rodniki. Bez nich organizm mógłby ulec strasznym chorobom, a nawet śmierci.
Dzięki nim układ odpornościowy jest w stanie zwalczać tragiczne choroby i stany chorobowe, dzięki czemu organizm jest silniejszy i zdrowszy. Te potężne przeciwutleniacze pomagają organizmowi, jeśli dziennie spożywa się ich wystarczająco dużo, poprzez suplementy lub żywność. Dlatego też zdrowa dieta jest najważniejsza w prowadzeniu zdrowego stylu życia.
Witamina A lub beta-karoten, znajdujące się w żółtych warzywach, pomagają organizmowi zwalczać gorsze z wolnych rodników, zwalczając takie rzeczy jak komórki nowotworowe i zwyrodnienie plamki żółtej.
Witamina C, występująca w owocach cytrusowych, pomaga złagodzić złe skutki stresu na organizm. Często, gdy stres sprowadza nas na dół, cierpi na tym nasz układ odpornościowy, a my jesteśmy bardziej podatni na wirusy, takie jak zwykłe przeziębienie.
Witamina C pomaga również zachować glutation w wątrobie. Glutation wspomaga zdolność organizmu do ochrony komórek, działając jednocześnie jako detoksykacja organizmu. Glutation nie jest dostępny w dietetycznych przeciwutleniaczach, dlatego tak ważne jest, aby otrzymywać wystarczającą ilość witaminy C, która zachęca do jej produkcji przez wątrobę.
Witamina E znajduje się w suplementach, jak również w żywności, takiej jak orzechy, warzywa, ryby, olej i owoce. Ten przeciwutleniacz pomaga zwalczać skutki zanieczyszczeń, które dotykają skórę. Pomaga w odwróceniu szkód wyrządzonych przez słońce.
Jest to walka ze stresem i pomaga zwalczać oznaki starzenia się. Selen, znajdujący się w orzechach, wątrobie, jajach, itp., pomaga zwalczać złe skutki starzenia się, raka i chorób układu krążenia.
Korzyści płynące zarówno z przeciwutleniaczy pokarmowych jak i przeciwutleniaczy żywieniowych są bardzo wyraźne. Aby prowadzić zdrowy tryb życia, trzeba jeść odpowiednią dietę i ewentualnie przyjmować suplementy żywieniowe, które wspomagają organizm w budowaniu silnego systemu odpornościowego.
Komentarze (0)