Kwas L-askorbinowy i jego moc w leczeniu

Czasami witaminę C określa się mianem molekuły życia. Dlaczego właściwie witamina C dostała takie określenie? Związane jest to z ogromem funkcji, jakie pełni w organizmie człowieka.

Nie jest to żadna tajemnica i jej skuteczność w leczeniu różnych chorób została potwierdzona, ale wiedza o tym przebija się bardzo słabo do świadomości szerszych grup osób. Skuteczna może być nawet witamina syntetyczna, jeśli tylko będzie podawana w odpowiednich dawkach.

Ile potrzebujemy witaminy C?

My, jako ludzie, jesteśmy w nie najlepszej sytuacji, ponieważ w przeciwieństwie do wielu ssaków, nie jesteśmy w stanie ani produkować witaminy C samodzielnie, ani nawet jej skutecznie w naszych organizmach przechowywać. Jest to poważny problem, ponieważ w przypadku wszystkich niedyspozycji fizycznych i psychicznych zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie drastycznie rośnie i nawet standardowa suplementacja nie jest wystarczająca.

Odkrycie witaminy C nie było łatwo. Na początku zauważyliśmy, że brak niektórych składników pokarmowych prowadzi do rozwoju chorób. W przypadku witaminy C był to przede wszystkim szkorbut, choroba żeglarzy, która dotykała ich przez długie stulecia. Dopiero pod koniec XVI wieku zauważono, że cytrusy są w stanie zabezpieczyć przed jego wystąpieniem, chociaż do ustalenia roli witaminy C w organizmie człowieka było jeszcze bardzo daleko.

Kwas L-askorbinowy

Rola witaminy C

Dzisiaj wiemy, że zawartość witaminy C w organizmie wpływa bezpośrednio między innymi na ilość limfocytów T, na produkcję kolagenu i skuteczną absorpcję wielu ważnych składników odżywczych, w tym zwłaszcza żelaza.

Nasza normalna dieta posiada w sobie zazwyczaj dość witaminy C, by nie rozwinął się u nas szkorbut. Jest to jednak zdecydowanie za mało dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, kiedy zaczynamy chorować, braki stają się wręcz drastyczne. Nie jesteśmy w przeciwieństwie do wielu zwierząt zrównoważyć ich własną produkcją, bo takiej produkcji nie mamy w ogóle, więc potrzebne jest zwiększenie jej przyjmowania wraz z pokarmem.

Witamina C - leczenie

Teoretycznie jesteśmy ostrzegani przed skutkami przedawkowania witaminy C, ale nawet jeśli Itak się stanie, organizm samodzielnie usunie jej nadmiar w ciągu kilku godzin. Musimy zrozumieć, że inne zwierzęta produkują nieporównywalnie więcej witaminy C od tego, co my zjadamy. Duży pies o masie 35 kilogramów wyprodukuje jej w ciągu doby nawet 25 gramów, a to w sytuacji idealnego zdrowia oraz braku stresu.

Autor

Michał Lebryk

Redakcja witaminowy.pl