Witamina C – lewoskrętna, prawoskrętna a może acerola?

Kwas askorbinowy jest bardzo ważny dla naszego organizmu, powinien o tym wiedzieć każdy z nas. Bierze udział w syntezie kolagenu, co wpływa na gojenie się ran oraz wygląd naszej skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych i działa jako bardzo silny antyoksydant.

Co więcej, dzięki niej skuteczniej przyswajamy żelazo z diety i poprawia się odporność całego organizmu. Wiadomości o witaminie C pojawia się wiele, ale niestety tworzy to szum informacyjny, nie zawsze zgodny z prawdą. Poważny problem dotyczy w ostatnim czasie zwłaszcza prawoskrętnej i lewoskrętnej wersji tej substancji.

Kwas askorbinowy i jego apteczne źródła

Nie jesteśmy w stanie sami wytwarzać witaminy C, więc jesteśmy zmuszeni do jej regularnego przyjmowania z pożywieniem. Potrzebujemy jej stosunkowo niewiele, ale zapotrzebowanie rośnie w czasie chorób oraz jest wyższe u osób żyjących w stresie i palących papierosy. Nie ma problemu z suplementacją witaminy C.

W aptekach znajdziemy mnóstwo preparatów zawierających dawki od 100 do 1000 miligramów w różnych formach, między innymi jako tabletki i pastylki do ssania. Szeroki wybór mają też dzieci, które mogą przyjmować suplementy dla dorosłych lub jeść na przykład lizaki z witaminą C. Jeśli ktoś ma ochotę na bardziej tradycyjne rozwiązania, może sięgnąć po bardziej klasyczne rozwiązania, takie jak acerola, która cały czas jest dostępna w formie pastylek do ssania.

Witamina C - lewoskrętna czy prawoskrętna?

Pojawiły się pewne kontrowersje odnośnie witaminy C prawoskrętnej i lewoskrętnej. Źródła pseudonaukowe podają, że należy przyjmować tylko witaminę lewoskrętną. Jest to wprowadzanie ludzi w błąd, ponieważ skuteczna jest tylko witamina szeregu L, co nie oznacza, że jest to witamina lewoskrętna.

Odporność organizmu

W praktyce sprzedawana jest tylko witamina prawoskrętna szeregu L. Należy podkreślić, że L w nazwie kwasu L-askorbinowego nie oznacza skrętu optycznego, ale szereg i to on jest istotny, a nie skręt. Oznaczenie na opakowaniu ma znaczenie marginalne, ponieważ w sprzedaży jest tylko jedna forma witaminy C i dlatego często pomija się szczegóły.

Witamina C do twarzy i nie tylko

Coraz większe znaczenie witamina C ma dla przemysłu farmakologicznego. Jest to związane z uznaniem wagi kolagenu i elastyny dla odpowiedniego wyglądu skóry. Podanie witaminy C stymuluje produkcję kolagenu, co prowadzi do wzmacniania skóry, poprawiania jej jędrności i zmniejszania widoczności wszelkich przebarwień.

Nie jest to jednak takie proste, ponieważ podawana bezpośrednio na skórę witamina C jest mało skuteczna. Substancja ta szybko się rozkłada w kontakcie z powietrzem i skórą, a do tego nie rozpuszcza się w tłuszczach, więc nie może przenikać do głębszych warstw skóry, gdzie jest realnie potrzebna. Rozwiązaniem tego problemu jest przede wszystkim zamykanie witaminy C w specjalnych osłonkach lipidowych.

Witamina C od kuchni

Głównym źródłem witaminy C są dla nas roślinne produkty spożywcze. Pamiętajmy, że nic tak nie niszczy witaminy C, jak wysoka temperatura.

Autor

Weronika Ciszewska

Redakcja witaminowy.pl