single

5 Rzeczy, których nie wiesz o prediabecie

Fakt 1: Przedcukrzyca jest bardzo powszechna.
Następnym razem, gdy pójdziesz do supermarketu, centrum handlowego lub na imprezę sportową, losowo policzysz 9 dorosłych. Szanse są całkiem niezłe, że co najmniej trzy z nich mają prediabet. Jeszcze bardziej niepokojące - pewnie nie wiedzą, że ją mają. Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) ponad 1 na 3 dorosłych Amerykanów ma cukrzycę. A 90% z nich nie zostało zdiagnozowanych.

Fakt 2: Precukrzyca nie jest problemem wstępnym.
Poprzednia cukrzyca nie jest niegroźna i nie pojawiła się znikąd. Poprzednia cukrzyca to znak, że od jakiegoś czasu coś jest nie tak z metabolizmem. Zanim poziom cukru we krwi podniósł się do progu prediabety, insulinooporność lub utrata produkcji insuliny albo oba te zjawiska występowały - prawdopodobnie przez lata. Najwcześniejszy etap problemu jest tajemnicą, ponieważ poziom glukozy we krwi pozostaje normalny. Dzieje się tak dlatego, że komórki beta trzustki wypompowują dodatkową insulinę, aby zrekompensować organizmowi odmowę prawidłowego jej wykorzystania. Z czasem organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, aby zrekompensować opór organizmu. Wtedy właśnie najpierw wzrasta poziom cukru we krwi.

Inne problemy związane z insulinoopornością to dysfunkcja naczyń krwionośnych, tłusta wątroba, przewlekłe stany zapalne, wysokie ciśnienie krwi, nieprawidłowy poziom cholesterolu, choroby serca, udar mózgu, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. Widać więc, że prediabetes nie jest problemem wstępnym.

macro shot of vegetable lot

Fakt 3: Precukrzyca jest dziś bardziej odwracalna niż jutro.
Zarówno przedcukrzyca, jak i cukrzyca typu 2 są zaburzeniami postępującymi. Czynnikiem sprawczym jest utrata komórek beta produkujących insulinę. Im dłużej ktoś ma insulinooporność, tym więcej komórek beta może zostać utraconych. Więc dziś jest to najlepsza okazja do odwrócenia kursu na prediabetes. Każdego dnia to okno możliwości zamyka się tak nieznacznie.

Fakt 4: Prebetes rzadko ma jakiekolwiek objawy.
Jest powód, dla którego 70 milionów Amerykanów ma predyspozycje cukrzycowe i nie wie o tym. Rzadko zdarzają się jakiekolwiek objawy. Zazwyczaj dostawcy usług medycznych badają cukrzycę i predyspozycje około 45 roku życia. Mądrze jest zapytać, czy powinieneś wykonać proste badanie krwi, które zidentyfikuje predyspozycje do zachorowania na cukrzycę i cukrzycę. Usługodawca może wcześniej przeprowadzić badanie w przypadku nadwagi, tłustej wątroby lub czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, takich jak wysokie ciśnienie krwi lub nieprawidłowy poziom cholesterolu.

Czynnik5: Węglowodany nie są ograniczone.
Jest to np. powszechne błędne przekonanie. Mimo to, tak wiele pokarmu zwalczającego choroby zawiera węglowodany. Zamiast koncentrować się na wysokiej lub niskiej zawartości węglowodanów, rozróżniaj żywność zdrową i niezbyt bogatą w węglowodany. Jedzmy dużo czarnej fasoli i fasoli nerkowej, ale ograniczmy ilość fasoli galaretkowej. Zauważ, że istnieje ogromna różnica między ciastem tostowym a tostem pełnoziarnistym z masłem orzechowym. Kilka pokarmów zawierających karb, które polecam na prediabetes to owies, jęczmień, jogurt, jagody, fasola, soczewica i orzechy.